Home >> Editoriale >> 20 de ani de la primele organisme modificate genetic

20 de ani de la primele organisme modificate genetic

Acum 20 de ani, au fost create primele rosii modificate getic, numite Flavr Savr. Astazi, probabil mancam produse modificate genetic in fiecare zi, fara ca macar sa stim. Ce trebuie facut mai departe cu mancarea noastra?

Rosiile Flavr Savr, altfel cunoscute sub numele de-CGN-89564 2, au aparut la 21 mai 1994, fiind create de oamenii de stiinta de la compania Calgene prin adaugarea a doua gene (una de la bacteria E. coli) în specia numita Lycopersicon esculentum, adica planta de rosie. Ideea a fost de a consolida rosiile prin modificarea codului genetic pentru a le permite sa ramana pe vrej sa se coaca. Ideea nu este noua si dateaza de multi ani, cand in secolul 19 Grigor Mendel a incercat acelasi lucru cu mazarea.

Comunitatea stiintifica a fost incantata, in timp ce producatorii de alimente ecologice au fost ingroziti. Iar publicul larg? Nu stia si nici acum nu se stie prea bine ce sa creada. Autoritatile americane au aprobat aceste modificari, semintele au fost etichetate ca biotehnologie iar reclamele impingeau ideea la limita prin modul in care era prezentat produsul: „rosiile Flavr Savr raman coapte” mai mult.

Dupa cum s-a dovedit, fructele erau mai mici decat celelalte rosii iar randamentul la hectar era sub standard. Produsul a fost în cele din urma modificat pentru a avea un gust mai bun, iar compania Calgene a fost vanduta catre Monsanto (actual detinuta de DuPont). Dar cuvantul GMO (Genetically Modified Organism- Organism modificat genetic) a intrat in vocabularul americanilor si in mod special in supermarketuri.

Poate ca acest cuvant nu ar fi ramas in memoria colectiva daca nu s-ar fi ajuns la modificari ciudate ale plantelor. Orezul a fost modificat cu o gena gasita in laptele matern, bumbacul cu o gena de la bacteria Bt, rosiile cu o gena de la peste!, si, in mod curios, pesti modificati cu gene de la alte specii de pesti. Somonul AquAdvantage, are gene de la somonul Chinook implantat in somonul atlantic, cu scopul de a ajuta sa creasca de doua ori mai repede decat rata normala, iar modificarea asteapta aprobarea autoritatilor americane. Culturilor OMG domina acum agricultura din SUA, reprezentand aproximativ 95% din sfecla de zahăr, 93% din soia si 85% din porumb. Acest lucru este in mare masura un fenomen american, OMG sunt sever restrictionate in UE si multe alte piete.

Toata acesta mancare poate sau nu sa fie sigura pentru consumul alimentar – exista echipe de oameni de stiinta bine acreditati care s-au aliniat pe ambele parti ale acestui argument – dar cu siguranta azi multe din culturile actuale sut diferite fata de culturile orginale. Daca mergem pe ideea ca suntem ceea ce mancam, atunci probabil nici omul nu mai este de fapt ceea ce ar fi trebuit sa fie azi fara aceste modificari.

Discutiile sunt aprinse din partea ambelor parti, implicand atat puristi si grupuri religioase cat si aparatori ai tarilor in care foametea este o problema majora. Argumentele oferite de fiecare parte sunt multe dintre ele logice, o parte din ele mizand pe faptul ca inca nu s-a gasit un efect clar determinat de aceste modificari genetice sau ca rezistenta sporita la insectele daunatoare, scaderea utilizarii pesticidelor, reducerea muncii necesare pentru cresterea culturilor si implicit reducerea costurilor ar fi motive suficiente pentru a cultiva aceste plante.

Daca argumente exista pentru ambele tabere, nu acelasi lucru se intampla si cu transparenta informatiilor, in special cumparatorii care inca nu stiu exact ce contin aceste alimente. La nivel mondial exista 64 de tari care solicita etichetarea acestor alimente (inclusiv in Romania), dar la nivel mondial nu exista un standard.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

One comment

  1. Miron Popescu

    Pentru a evita orice efect negativ asupra sănătății, înainte de consumarea organismelor vegetale sau faunistice modificate genetic trebuie să ne facem semnul crucii vizibil, sau doar în cerul gurii (la restaurant sau cantină cu proprietart musulman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nine − three =

Booking.com