Home >> Mediu >> 2013 este al patrulea cel mai cald an inregistrat

2013 este al patrulea cel mai cald an inregistrat

2013 a fost unul din cei mai caldurosi ani de cand au inceput sa fie inregistrate valorile de temperatura in 1880. Pentru al 37 an consecutiv, temperatura globala este mai mare decat media. Valoarea din 2013 este la egalitate cu cea masurata in 2003, temperatura masurata la nivelul solului si apei a fost mai mare cu 0.62°C fata de medie.

Unde s-au concentrat aceste temperaturi mari in 2013? Aproape pretutindeni cu exceptia zonei de mijloc din America de Nord si parti din oceanul Pacific. Harta arata temperaturile din 2013 versus media celor din perioada  1951-1980. Urmatorul videoclip arata cum s-a schimbat temperatura de-a lungul acestei perioade.

Multe din zonele de pe harta au experimentat temperaturi record. De exemplu, luna Ianuarie 2013 a fost cea mai calda luna observata vreodata in Australia, in timp ce vara trcuta a fost cea mai calda vreodata, urmata de a treia cea mai calda iarma si cea mai calda primavara inregistrata vreodata. Alaska a avut pentru al doilea an cea mai calda vara inregistrata in aceasta zona in timp ce in Mexic s-a inregistrat cea mai calda vara din tara.

Toata aceasta caldura are impact si asupra circuitului apei.  In 2013, precipitatiile au fost apropiate de media la nivel global, dar asta nu inseamna ca nu au fost zone care au experimentat seceta in timp ce altele s-au lovit de inundatii. Multe zone din lume au avut probleme cu nivelul mare de precipitatii, Queensland, Australia; La Plata, Argentina; Mozambic si Mali; Germania, Polonia, Cehia, Austria, Elvetia, nordul Indiei, Nepal. Ninsori peste medie au fost inregistrate in Moscova, UK, Israel, Liban si Iordania.

Booking.com

Check Also

Madridul se acopera de vegetatie pentru a lupta impotriva temperaturilor in crestere

In incercarea de a reduce temperatura orasului, municipalitatea va folosi locurile vacante, pietele orasului, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


four − three =

Booking.com