Home >> Social >> 8 Martie – ziua internationala a femeilor

8 Martie – ziua internationala a femeilor

In diferite regiuni de pe glob, festivitatile de 8 Martie variaza de la celebrarea generala de respect, apreciere si dragoste fata de femei, la o sarbatoare pentru realizarile economice, politice si sociale ale femeilor.

Ceea ce a inceput ca un eveniment politic socialist, evenimentul a fost introdus in cultura multor tari, in principal in Europa, inclusiv Rusia. In unele regiuni, ziua si-a pierdut implicarea politica si a devenit pur si simplu un prilej pentru barbati sa isi exprime dragostea lor pentru femeie, amestecand intr-un fel Ziua Mamei (celebrata de obicei primavara in Aprilie sau Mai in functie de tara, inclusiv in Octombrie in Argentina cand este primavara in emisfera sudica) si Ziua Indragostitilor (Valentines Day, 14 Februarie). In alte regiuni, tema drepturilor politice si umane ale femeilor este inca prezenta, si exemple de implicare politica si sociala a femeilor din intreaga lume sunt evidentiate si examinate intr-un mod plin de speranta. Aceasta este o zi pe care unii oameni sărbătoresc prin purtarea de panglici purpurii.

In Romania, ziua de 8 Martie are legatura cu aprecierea femeilor si in unele regiuni din Moldova, este considerata o a doua zi de Martisor, in care baietii dau martisoare fetelor dupa ce au primit de la acestea martisoare de 1 Martie.  Tot in aceasta zi se obișnuieste ca barbatii sa dea femeilor din viata lor – prieteni, mame, sotii, prietene, fiice, colege etc – flori de 8 Martie si mici cadouri. Magazinele online ofera diverse reduceri si se pot gasi astfel flori online ieftine care pot fi cumparate dintr-o florarie online. La fel ca si in Bulgaria, aceasta zi este considerata si Ziua Mamei, cand copiii ofera mici daruri mamelor si bunicelor.

Femeile isi fac simtita prezenta in politica si viata sociala in multe state din lume, trecand de statutul de prima doamna la cel de presedinte sau prim ministru. Multe dintre acestea sunt foarte apreciate pentru mesajul politic si pentru modul in care gestioneaza situatia politica din acele tari si nu numai. Si in Romania femeile isi afirma puterea in politica, fiind desemnate pe pozitii de ministri sau reprezentati ai tarii in Uniunea Europeana.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


three × three =

Booking.com