Home >> Mediu >> 87% din populatia lumii traieste in zone cu aer poluat

87% din populatia lumii traieste in zone cu aer poluat

S-a tot vorbit in ultimele zile despre poluarea extrema din China care a determinat autoritatile sa instituie cod rosu in Beijing pentru a limita poluarea. Dar problema aerului poluat nu este doar in China, ci este o problema globala de sanatate.

Ultimele studii efectuate arata ca in foarte multe zone ale globului s-a depasit limita maxima de particule existente in aer (PM2.5) impusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Prin suprapunerea acestor zone peste o harta care indica densitatea populatiei (datele despre densitate sunt pentru anul 2013), s-a descoperit ca 87% din populatia lumii traieste in zone in care aerul este mai poluat decat normele internationale. China si India sunt in special intr-o situatie foarte ingrijoratoare, doar 0.4% dintre chinezi si 0.01% dintre indieni traiesc in zone unde aceste valori nu sunt depasite.  In SUA, desi ne-am astepta ca valorile sa fie foarte mari, datorita unei densitati relativ mici, valorile nu au depasit pragul critic, dar sunt in crestere, la fel ca in Romania unde densitatea populatiei este mult mai mare si valorile se indreapta catre un nivel de alerta.

Intre 1990 si 2013, nivelul PM2.5 a crescut global cu 20.4%, cea mai mare crestere fiind in Asia de Sud, Sud-Est si China. Tot la nivel global, in aceeasi perioada poluarea ozonului a crescut cu 8.8% cu mici exceptii in America de Nord, cateva zone din Europa si unele tari din Asia de Sud-Est.

Concentratiile cele mai mari de PM2.5 sunt in Africa de nord si Estul Mijlociu datorita prafului, in timp ce in Asia de Sud si Sud-Est, precum si in nordul Indiei si zona de est a Chinei se datoreaza utilizarii excesive a combusibililor solizi, arderilor de carbuni, defrisarilor prin arderea culturilor si nu in ultimul rand, prin cresterea transportului si dezvoltarea industriala.

via treehugger

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com