Home >> Social >> Acest grafic explica fiecare cultura din lume

Acest grafic explica fiecare cultura din lume

Cultura este un subiect delicat si oricine incearca sa explice sau sa grupeze informatii despre cultura poate usor sa atinga subiecte sensibile.

Ronald Inglehart de la University din Michigan si Christian Welzel de la Luephana University din Germany si-au unit eforturile pentru analizarea datelor si trasarea tarilor pe o „harta culturala”.

Sistemul pe care este bazat harta se bazeaza pe World Values Survey (WVS), cea mai mare „ancheta in serie non-comerciala, transnationala derulata vreodata despre credinte si valori”care are inceputurile in 1981 si include aproape 400.000 de respondenti din 100 de tari.

Ultimul grafic publicat acum cativa ani, includea datele dintr-un chestionar rulat intre 1995 pana in 1999, 2000 pana in 2004 si 2005 pana in 2009.

Ce indica harta?

Pe axa Y, valorile traditionale subliniaza importanta religiei, relatia dintre parinte-copil si autoritatea. Oamenii care au aceasta cultura tind sa respinga divortul, avortul, eutanasia si sinuciderea. Aceste societati au de obicei un nivel mare de nationalism si de asemenea, mandrie nationala. In opozitie, valorile secular-rationale reprezinta cealalta extrema si tind sa indice un mod liberal de gandire.

Pe axa X, valorile promoveaza securitatea si siguranta economica si fizica si sunt legate de valori scazute de incredere si toleranta.  In partea opusa a axei, valorile de auto-exprimare acorda o mare prioritate pentru protejarea mediului, promovarea egalitatii intre sexe, tolerarea strainilor precum si a persoanelor cu orientari sexuale diferite.

Graficul grupeaza de asemena tarile apropiate care impart caracteristi precum „Islamice” sau „Vorbitoare de limba engleza”  pentru a arata cat de mult este influentata cultura de catre limba si religie.

Conform WVS: „O analiza oarecum simplificata este ca, in urma unei creșteri a nivelului de trai, si un tranzit de la tara dezvoltare prin industrializare a societatii bazate pe cunoastere post-industrial, o tara tinde sa se deplaseze in diagonala, in directia de la coltul din stanga jos (slab) la dreapta-sus colt (bogat), indicand un tranzit in ambele dimensiuni.

Cu toate acestea, atitudinile in randul populatiei sunt, de asemenea, extrem de corelate cu ideile filozofice, politice si religioase, care au fost dominante in tara. Valorile secular-rationale si materialismul au fost formulate de catre filosofi si partea politica de stanga in revolutia franceza, si se pot observa mai ales in tarile cu o lunga istorie de politica social-democrata sau socialista, precum si in tarile in care o mare parte a populatiei au studiat filozofia si stiinta la universitati. Valorile de supravietuire sunt caracteristice pentru tarile din Est iar valorile de auto-exprimare sunt caracteristice de obicei pentru tarile din vest. Intr-o economie post-industriala liberala, o pondere tot mai mare a populatiei a crescut luand ca un fapt normal supravietuirea si libertatea de gandire, drept rezultat auto-exprimarea este extrem de apreciata.”

De exemplu, Zimbabwe, Maroc, Iordania si Bangladesh — toate tari islamice — au un punctaj mare in privinta valorilor traditionale si de supravietuire, in timp ce SUA, Canada si Irlanda – toate tari vorbitoare de limba engleza – au un punctaj mare pe valoril traditionale si exprimare personala.

Rusia, Bulgaria, Moldova si mai putin Romania— toate tari ortodoxe — au un punctaj mare in valori secular-rationale si de supravietuire, in timp ce Suedia, Danemarca si Elvetia- toate tari protestante din Europa – au punctaj mare la valori secular-rationale si exprimare personala.

 

Via BusinessInsider

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × 4 =

Booking.com