Home >> Arhitectura >> Acoperisul verde – un acoperis pentru toate anotimpurile

Acoperisul verde – un acoperis pentru toate anotimpurile

Termenul de acoperiș verde poate fi de asemenea utilizat pentru a indica acoperișurile care utilizează o anumită formă a tehnologiei ecologice, cum ar fi un acoperiș rece (acoperis care reflecta undele vizibile, infrarosii si ultraviolete primite de la soare pentru a reduce caldura si puternic radiante termic) , un acoperiș cu colectori termici solare sau panouri fotovoltaice. Acoperișurile verzi, de asemenea, sunt menționate ca eco-acoperisuri, oikosteges, acoperisuri cu vegetatie, acoperisuri vii, acoperisuri verzi.

Acoperisurile verzi imbina avantajele economice cu cele estetice si ecologice. Care sunt avantajele acestor acoperisuri:

1. Reduc nevoia de incalzire (prin rezistenta termica mare) precum si pierderea de caldura si consumul de energie in conditii de iarna.
2. Reduc nevoia de racire (prin evaporarea apei) a unei cladiri cu 50% pana la 90%. Reducerea temperaturii poate fi extinsa la nivelul orasului, deci s-ar reduce temperatura la nivelul solului, in cazul in care cladirile ar folosi acest sistem.
3. Reduc scurgerea apelor pluviale – apa este retinuta de plante si vegetatia existenta pe acoperis.
4. Reduc poluarea – prin filtrarea dioxidului de carbon din aer, ceea ce duce la un numar mult mai mic de boli ca astmul. In plus, poate filtra apa de ploaie retinand metalele grele din aceasta.
5. Ajuta la izolarea fonica a cladirii, solul ajutand la blocarea frecventelor joase iar plantele blocheaza frecventele mari.
6. Instalate corect, acoperisurile verzi pot contribui la castigarea de puncte LEED pentru cladirea care le foloseste.
7. Creste spatiul verde si de cultura al zonei.
8. Cu ajutorul acoperisurilor verzi, apa este stocata in solul acoperisului si apoi preluata de catre plante, de unde este returnata in atmosfera prin transpiratie si evaporare.
9. Acoperisurile verzi nu doar retin apa de ploaie, dar de asemenea modereaza temperatura apei si actionează ca filtre naturale.

Există două tipuri de acoperisuri verzi de vegetatie: acoperisuri intensive, care sunt mai groase și poate suporta o mare varietate de plante, dar sunt mai grele si necesita mai intretinere, si acoperisuri extinse, care sunt acoperite cu un strat subțire de vegetație și sunt mai ușoare decât un acoperis intensiv.

De ce nu sunt folosite pretutindeni?

Principalul motiv il reprezinta costurile. Ca si in cazul acoperisurilor clasice, trebuie montat de o firma specializata si este bine daca este prevazut inca din faza de proiect pentru casele noi sau renovari. Costul unui astfel de sistem este intre 15 şi 300 de euro/mp, in functie de complexitate, dar daca investitia se raporteaza la nivelul unei asociatii de bloc de exemplu, costurile ar fi suportabile, aducand in plus beneficiile prezentate mai sus. Cei care stau la etaje superioare stiu ce inseamna un tavan incins vara si rece iarna. Poate ca autoritatile ar trebui sa se gandeasca la acest tip de acoperis a.i sa il includa in programul de reabilitare termica. Chiar daca costurile sunt ceva mai mari la inceput comparativ cu un acoperis izolat pe sistemul clasic, avantajele pe timp lung sunt cu siguranta cu mult mai economice.

Nu sunt multi oameni dispusi sa investeasca in acest tip de acoperis. In Germania de exemplu, 10% din totalul acoperisurilor sunt verzi. In Elvetia normele legislative impun ca orice acoperis nou construit, mai mare de 500 de mp, sa fie realizat utilizand un astfel de sistem. In Romania sunt niste incercari timide in vestul tarii si cam atat. Trendul ar putea fi dat de autoritati, care sa inceapa sa foloseasca acoperisurile de vegetatie, cu panouri solare, acoperisurile reci pe cladirile publice. In SUA de exemplu, primaria din Chicago foloseste aceste acoperisuri pentru cladirea primariei. Nu doar ca ajuta la o mai buna experienta termica, dar sunt si placute estetic, fiind un spatiu de relaxare.

Tehnologia nu este suficient de avansata. Cel putin in cazul acoperisurilor cu panouri voltaice, randamentul este totusi prea mic pentru a fi singura sursa de energie pentru o casa. Partea buna este ca tehnologia avanseaza intr-un ritm ametitor, si in curand nu doar acoperisul va fi cel care va genera electricitate, cat si ferestrele si peretii. Evident, vor mai trece ceva ani pana tehnologia va ajunge suficient de ieftina si accesibila, dar acesta este trendul.

Nu sunt popularizate. Chiar daca pe Internet exista diverse site-uri care ofera informatii suficiente pentru cine isi doreste un acoperis de acest tip, este nevoie de ceva mai mult, de implicarea autoritatilor prin acordarea de subventii si stimulente. In acest fel producatorii vor fi interesati sa investeasca in tara, ceea ce va duce la reducerea costurilor pentru clientul final.

Ai instala un acoperis verde pe casa/blocul in care locuiesti?

View Results

Loading ... Loading ...
Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com