Home >> Social >> Agricultura open-source

Agricultura open-source

Pare ciudat sa vorbim despre agricultura ca fiind open-source (sursa deschisa, libera) dar motivele sunt intemeiate. La nivel mondial, exista cativa mari producatori (Monsanto, DuPont si Syngenta) care controleaza in mod direct sau indirect jumatate din totalul vanzarilor de seminte de legume. Pentru culturi precum porumbul si soia, nu exista material genetic ramas care sa nu fie deja detinut si pantentat. Cu sute de patente adaugate in fiecare luna, o serie de oameni de stiinta, crescatori si agricultori au realizat ca mai este foarte putin pana cand vor putea salva semintele pentru a fi folosite gratuit de oricine.

Open Source Seed Initiative a strans in ultimii doi ani o serie de seminte pentru diverse legume care sunt oferite oricarui doritor cu conditia ca acestea sa ramana disponibile gratuit pentru utilizare de catre toti cei interesati nu exista drepturi de proprietate intelectuala ce pot fi revendicate pentru aceste seminte sau derivate din ele.

De secole, agricultorii si crescatorii de seminte au schimbat produse intre ei si au dezvoltat varietati care sa se potriveasca mediului in care sunt sadite. Dar odata cu cresterea numarului de patente in ultimele decade, mare parte din aceste schimburi au fost blocate. Astazi, fermierii cumpara seminte pentru a planta o data pe sezon, dar nu le pot replanta sau lucra pentru a le imbunatati pentru ca actiunea nu este acceptata de furnizorul de seminte. Pe scurt, fermierul „inchiriaza” semintele de la producatori, iar acestea nu sunt interesate in a fi replantate semintele pentru ca nu vor mai fi cumparate noile seminte in care s-au investit sume foarte mari.

Proiectul este inca la inceput, si o parte din pachetele de seminte au fost trimise catre autoritatile americane pentru a ajuta la promovarea acestora. Ramane de vazut daca va avea efectul scontat, mai ales in piata americana unde legea este facuta de marile companii.

 

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com