Home >> Sanatate >> Antibiotice programabile care nu au efecte secundare

Antibiotice programabile care nu au efecte secundare

Pe masura ce la nivel global apare problema rezistentei infectiilor la antibiotice, o noua abordare isi face loc in cercetare pentru a crea medicamente inteligente, programabible, care pot combate doua din problemele majore aparute.

In primul rand, antibioticele de azi functioneaza putin cam prea bine. Mai exact, ele nu distrug doar infectiile ci sterg intregul sistem microbian al organismului, distrugand astfel si bacteriile utile corpului. Pe masura ce se afla mai multe despre corpul uman, cerceatorii descopera ca fiecare persoana are o compozitie unica de bacterii. Modificarea acestui ecosistem duce la probleme de sanatate diverse de la slabirea sistemului imunitar pana la obezitate. Iar o parte din aceste probleme apar tocmai datorita antibioticelor folosite, care distrug infectia dar si alte mecanisme de protectie ale organismului.

Pe de alta parte, antibioticele nu prea functioneaza bine. Numarul infectiilor rezistente la antibiotice a crescut la nivel global si unele infectii sunt aproape netratabile. Un raport din  SUA indica faptul ca numai in SUA infectiile rezistente la antibiotice omoara anual peste 23.ooo de persoane si imbolnavesc peste 2 milioane de oameni.

Antibioticele clasice functioneaza prin deteriorarea sau interferarea cu peretele celular al bacteriei sau cu membrana acesteia, distrugand organismul sau blocandu-i abilitatea de a se reproduce. Problema este ca antibioticele sunt generice si nu se adreseaza foarte exact unor tipuri sau tulpine de infectii.

Luciano Marraffini, un bacteriolog de la Universitatea Rockfeller din New York a creat antibiotice care folosesc enzime introduse in interiorul unui virus care este programat genetic sa atace doar germenii care au o anumita secventa ADN. Schimbarea antibioticelor cu o alta secventa de cod pentru o noua tulpina de infectie poate fi facuta relativ usor. Virusul livreaza enzimele in interiorul oricarei celule, dar va scinda doar cromozomii bacteriei care are ADN indicat, prevenind astfel distrugerea altor bacterii si mai ales, facand foarte dificil pentru infectie sa evolueze intr-o alta tulpina rezistenta la antibiotice.

Marraffini nu este singurul cercetator care lucreaza la aceasta idee si spera ca in curand sa puna ideea in practica comerciala. Ramane insa de vazut daca livrarea antibioticelor prin virusi este o solutie buna, mai ales datorita raspunsului dat de sistemul imunitar la aparitia unor virusi in interiorul corpului.

 

Via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × 5 =

Booking.com