Home >> Sanatate >> Aplicatia pentru telefon care ajuta orbii sa recunoaca culorile si formele cu ajutorul muzicii

Aplicatia pentru telefon care ajuta orbii sa recunoaca culorile si formele cu ajutorul muzicii

Lumea medicala a fost revolutionata de foarte multe ori cu ajutorul tehnologiei, si totusi de fiecare data suntem surprinsi in mod placut de cele mai noi descoperiri. Este si cazul aplicatiei gratuite disponibila pe telefoanele Apple care permite persoanelor cu deficiente de vedere sa recunoasca culorile si formele cu ajutorul sunetelor emise in casti.  EyeMusic SSD (dispozitiv de substitutie senzoriala) surprinde formele din mediul înconjurator si le traduce  prin note muzicale.

Persoanele cu deficiente de vedere vor putea sa conecteze castile, sa tina camera telefonului mobil indreptat catre zona dorita si telefonul va transforma imaginea in sunet. Desigur, este necesar ceva timp pentru ca persoana respectiva sa invete cum sa „citeasca” muzica. De exemplu, un zambet va fi auzit ca „un sir de note inalte descendente si apoi ascendente din nou” in timp ce o incruntare va fi perceputa in mod opus.

Folosirea de instrumente cum ar fi EyeMusic exista de prin anii 1960, dar sistemele anterioare de substitutie senzoriale necesitau de obicei un calculator si deveneau greu si neplacut de utilizat dupa perioade lungi de timp,  spune Amir Amedi, neurolog si sef al laboratorului de cercetare multisenzoriale de la Universitatea Ebraica din Ierusalim. El si echipa sa au dezvoltat recent software-ul de substitutie senzoriala, care poate rula pe un smartphone, minimizand nevoia de a avea o multime de echipamente greoaie si reusind sa faca tehnologia mai usor de utilizat.

„Functioneaza apropiat de ideea vechilor televizoare”, spune Amedi. Fiecare pixel contine mai multe indiciilor auditive corespunzatoare diferitilor biti de informatie vizuala, care sunt apoi asamblati intr-o compozitie muzicala care reprezinta intreaga imagine.

Culoarea este transmisa prin diverse tipuri de instrumente. Albul de exemplu, reprezinta vocea umana, albastru o trompeta, galben reprezinta o vioara iar negrul reprezinta tacere. Deci daca persoana s-ar „uita” la o strada aglomerata folosind EyeMusic ar putea auzi un taxi (culoarea galbena) care se apropie ca un sunet ascendent de vioara pe masura ce masina se apropie, iar o trecere de pietoni va fi reprezentata de doua tonuri joase de intensitate egala transmise la unison.

„Conceptul general este ca nu e nevoie sa fie invatat fiecare obiect in parte, se invata principiile – la fel cum creierul intelege principiile punctelor si liniilor si le combina” spune Amedi. Invatarea programului dureaza circa 70 de ore, perioada in care utilizatorii sunt invatati cum sa identifice diverse categorii de obiecte, precum fetele oamenilor, corpurile si peisajele, care sunt procesate fiecare intr-o zona diferita a cortexului.

Fiecare categorie are propriul set de caracteristici unice, spune Amedi. De exemplu, o scara muzicala, care merge in sus si in jos indică liniar cladiri si case, care sunt formate din linii drepte si unghiuri de 90 de grade; liniile verticale ale cladirilor pot fi, de asemenea, semnalizate de mici portiuni de sunet compuse din mai multe note redate in acelasi timp. Pentru fetele oamenilor, care sunt mai rotunde si au contururi mai mici, scara muzicala coboara si urca exponential.

Imaginile creierelor studiate de Amedi si echipa sa arata ca atunci cand persoanele care s-au nascut fara sa poata vedea foloseau EyeMusic pentru a vedea, se activa aceeasi zona de procesare din creier ca si persoanele ca si in cazul celor cu deficiente de vedere.

Via National Geographic

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eight + 17 =

Booking.com