Home >> Transport >> Asa ar putea arata transportul in viitor

Asa ar putea arata transportul in viitor

Elon Musk a prezentat ieri ideea sa despre vehiculul viitorului, Hyperloop, un sistem de transport de mare viteza care poate duce pasagerii cu peste 1000 km/ora la o zecime de cost din suma propusa pentru calea ferata de mare viteza in California.

Planul pe care Musk il propune este dezvoltat de o echipa de ingineri de la Tesla  si SpaceX. Acestia au petrecut circa noua luni pentru dezvoltarea ideii, chiar daca Musk s-a gandit la conceptul de Hypeloop acum doi ani.  “A fost in mare parte o idee lasata la urma – nu a fost data in sarcina nimanui sa lucreze la ea tot timpul” spune Musk. „Ne gandeam la ea ca o solutie dupa SpaceX si Tesla si abia in ultimele saptamani am i-am alocat timpul necesar pentru a fi realizata”

– Hypeloop va sta intr-un sistem de tuburi, spre deosebire de ideile anterioare care prevedeau un tunel sau cai ferate.

Tuburile electromagnetice vor exista pe parcursul coridorului I-5 (Interstate 5, o autostrada principala pe coasta de vest a Statelor Unite), cu ceva modificari in zonele populate din Los Angeles si San Francisco. “Este o portiune dificila langa LA numita „vita-de-vie”, spune Musk care va construi „o serie de tuneluri prin dealuri – nu vor fi foarte lungi” pentru a ajuta pasagerii sa ajunga la statia dorita.

– Hyperloop este optimizat pentru transportul intre orase pentru distante mai mici de 1500 km. “Hyperloop (sau ceva similar) este, in opinia mea, solutia corecta pentru traficul intens dintre orase care sunt la maxim 1500 km sau 900 de mile departare” spune Musk. „Dincolo de acest punct, cred ca transportul supersonic aerian va fi mai rapid si mai ieftin.…Pentru distante mari ca LA pana la New York ar merita explorarea ideii de viteza supersonica si probabil ca tehnic este posibil, dar cum spunea, cred ca economic un avion supersonic va fi in avantaj”

– Hyperloop va calatori cu peste 1200 km/ora (800 mile/ora)–si se va simti ca un Concorde si nu ca un Amtrak. “Trenurile sunt grele”, spune Muks. „Acest sistem este construit sa fie mai mult ca un avion”.

– In teorie, Hyperloop va fi mai sigur decat un avion sau tren. “Evident ca Niciodata este prea mult spus, dar cred ca va fi extrem de dificil sa existe accidente. Nu este ca si cum ar cadea din cer sau sa poata deraia ca un tren.”

Legat de cutremure: “Ideea pe care am avut-o era legata de existenta unor piloni pe care tubul este montat pe amortizoare care vor absorbi socurile, tipul de amortizare care sunt folosite pentru cladirile din California..Probabil ca vor exista cutremure care vor fi mai puternice decat aceste amortizare, dar aceeasi problema exista si la cladiri.”

– Hyperloop va folosi cateva din tehnologia care este folosita azi la pachetele de baterii de pe modelul Tesla S. “Este un motor electric linear cu inductie, la fel ca cel folosit pe Modelul S. Acesta este o tehnologie cu o durata indelungata: motorul electric linear cu inductie a fost inventat de Testa (nr:inventatorul Nicola Tesla) acum ceva timp.” spune Musk.

– Musk va construi singur un prototip demonstrativ.

– Hyperloop se va simti ca o cursa cu avionul. “Va fi o accelerare initiala si odata ce ai ajuns la viteza de croaziera nu vei mai simti viteza deloc. Ar trebui sa fie ceva foarte lin si linistit, si evident nu vor fi turbulente”

– Va dura cel putin 7 ani pana va putea fi utilizat.

– Hyperloop va costa aproximativ 6 miliarde de dolari pentru a fi construit.

 Musk va investi banii lui in acest proiect, chiar daca spera ca si altii vor investi. “Intotdeauna investesc banii mei in companiile pe care le creez. Nu cred in toata poveste cu folosirea banilor altor persoane. Nu cred ca e corect. Nu voi cere cuiva sa investeasca in ceva ce nu sunt eu pregatit sa o fac.”

Nu este interesat sa faca foarte multi bani din asta. “Nu incerc sa ma imbogatesc dupa asta, dar as vrea sa vad proiectul dus la indeplinire. Nu ma intereseaza atat beneficiile economice, dar ar fi extraordinar sa vedem o cale de transport alternativa.”

 

Booking.com

Check Also

Tarile in care nu se vor mai putea cumpara vehicule non-electrice dupa 2040

Vehiculele electrice (VE) devin mai ieftine și mai eficiente si incep sa înlocuiasca autovehiculele pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com