Home >> Tehnologie >> Avionul solar care poate zbura cinci ani fara intrerupere

Avionul solar care poate zbura cinci ani fara intrerupere

Solara 50 este avionul solar multirol care poate indeplini multe din sarcinile unui satelit.  „Solara este destinat sa zboare la o altitudine de 20.000 de metri si sa ramana acolo timp de cinci ani, timp in care va rula in intregime cu energie solara. Functionarea lui seamana cu cea a unui satelit, doar ca este mult mai ieftin si mult mai versatil. In plus, il poti aduce inapoi pe Pamant cand ai terminat” spun cei de la Titan Aeronautics.

Pentru a se mentine in zbor,  3000 celule solare acoperă suprafata aripii superioare, elevatorul și stabilizatorului orizontal. Combinate, aceste celule solare pot genera pana la 7 kilowati de putere. Plusul de energie generat este stocat in baterii litiu-ion aflate in interiorul aripilor si este folosit a doua zi.

Solara 50 foloseste un autopilot sofisticat care poate zbura, decola si ateriza avionul in mod autonom. In plus fata de multitudinea de senzori aflati la bordul avionului, exista si legaturi radio de mare viteza care transmit datele telemetrice catre statiile de pe Pamant. Cala avionului poate cara peste 100 de kg de echipament pentru cercetare.

Avionul poate fi folosit pentru o varietate foarte larga de aplicatiii, ca raspuns rapid in caz de dezastru, anti-piraterie marina, supraveghere, monitorizare (inclusiv a incendiilor), acces internet pentru regiuni indepartate, tot felul de misiuni stiintifice (monitorizare oceane, raze cosmice, cercetari atmosferice) si multe altele. Practic o multime de lucruri pe care se pot face cu un satelit, dar mai ieftin, iar in cazul in care misiunea este de scurta durata, avionul este chemat la baza, se schimba echipamentul si se lanseaza din nou.

http://youtu.be/If8MODnvjhw

 

Via Titan Aerospace

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


16 + 9 =

Booking.com