Home >> Tehnologie >> Bateriile care se incarca in 2 minute si rezista 20 de ani

Bateriile care se incarca in 2 minute si rezista 20 de ani

Bateriile au devenit o parte nelipsita din viata oamenilor, in special de cand a aparut telefonia mobila. Fiind folosite intensiv si in multe domenii, se incearca gasirea de solutii care sa rezolve problemele bateriilor actuale: durata de incarcare, timpul de descarcare si rezistenta bateriei in timp.

Cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Nanyang au anuntat ca au gasit o modalitate prin care bateriile litiu-ion sa poata fi reincarcate la 70% in 2 minute. Noua tehnologie ar mari si durata de rezistenta la reincarcare a bateriei pana la 20 de ani.

Aceasta tehnologie este facilitata de utilizarea unui gel pe baza de dioxid de titan in anod, spre deosebire de bateriile conventionale litiu-ion, care contin adesea anozi de grafit. Dioxidul de titan este un material abundent, ieftin si netoxic. Conform cercetatorilor, acestia au gasit un mod de a transforma dioxidul de titan in nanotuburi care sunt de mii de ori mai mici decat diametrul parului uman. Modificarea a dus la cresterea reactiei chimice permitand reincarcare rapida.

Nu este prima stire de acest gen, de curand cei de la MIT anuntau bateriile care se reincarca in 20 secunde, dar din pacate acestea nu au fost lansate niciodata. Si alti cercetatori au mai anunat baterii cu reincarcare rapida, cu durata extinsa, dar pana in acest moment nu sunt disponibile pe piata.

Interesul dat de aceste baterii nu este deloc intamplator. Pe langa industria telefoniei mobile exista acum un mare interes pentru industria auto. Una din problemele cu care se confrunta masinile electrice este timpul mare de reincarcare si durata limitata a bateriei. Noua tehnologie ar putea rezolva acesta problema, permitand masinilor sa fie alimentate imediat, producatorilor sa se orienteze din ce in ce mai mult catre acest domeniu si crearea de statii de reincarcare la fel de dese ca si statiile pe benzina, sau poate chiar in cadrul statiilor de alimentare actuale.

Mai mult, industria aviatica ar putea beneficia de pe urma acestei descoperiri. Domeniul este intens curtat de producatori si cum costurile in aceasta industrie sunt mari, se cauta orice solutie pentru a le reduce. In plus, durata scurta de alimentare intre zboruri necesita existenta unui sistem de reincarcare foarte rapida a bateriilor, astfel incat companiile aviatice sa fie tentate sa treaca la o tehnologie nepoluanta.

 

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com