Home >> Tehnologie >> Bateriile degradabile care se topesc in corp

Bateriile degradabile care se topesc in corp

In trecut, implanturile medicale erau o solutie permanenta. Daca aveai o interventie chirurgicala, de exemplu un pacemaker, trebuia sa te operezi din nou pentru a fi scos. Dar intr-un viitor apropiat, aparatele medicale vor fi capabile sa se dizolve singure dupa o anumita perioada, fara efecte secundare. Se va schimba astfel modul in care doctorii pot vindeca ranile, repara un os rupt sau chiar trata cancerul. O noua baterie degradabila va alimenta aceste dispozitive dupa care se va topi.

Acum doi ani, cercetatorul John Rogers a creat primele dispozitive electronice care se putea degrada in interiorul corpului pentru a trata o boala, fara alte efecte secundare. Singura problema: aveau nevoie de o sursa de energie. Acum a fost prezentata  mica baterie biologica care se absoarbe in corp si care poate face acest lucru.

“Pentru biomedicina, ne-am imaginat ca acestea vor fi ce mai utile care sursa de energie pentru electronice bioabsorbabile sau asa numitele ‘electroceuticale’, care pot monitoriza si/sau efectua terapia pe un proces tranzitoriu in organism, ca de exemplu vindecarea unei rani interne, indreptarea unui os fracturat sau tratamentul tumorilor canceroase” a spus  John Rogers.

Bateriile pot fi utilizate si in afara corpului, fiind biodegradabile. Un exemplu de utilizare ar putea fi deversarile de petrol unde ar putea fi folosite pentru senzorii de putere imprastiati deasupra apei pentru a monitoriza poluarea. Dupa o perioada de timp, acestea s-ar topi.

Ele ar putea fi, de asemenea, adaugate la ceva care are nevoie de putere doar pentru o perioada scurta de timp. „Exista o multime de dispozitive in aceste zile care sunt, in esenta, deseuri electronice – brelocuri, LED-uri, tag-uri RFID active, etc – care necesita o anumita cantitate de energie, dar nu sunt menite sa dureze pentru totdeauna”, spune Rogers. „Aici, o baterie bio / eco resorbabila ar putea elimina anumite fluxuri de deseuri periculoase care decurg din bateriile conventionale.”

Pentru moment, bateria este inca in dezvoltare si poate furniza energie doar pentru o zi. Rogers si echipa sa lucreaza pentru a oferi putere pentru luni de zile. „Pentru utilizarea cu sisteme de eliberare de medicamente programabile, sau cu dispozitive care pot monitoriza un proces de vindecare a ranilor, intervalul de timp intre cateva saptamani pana la cateva luni ar putea fi suficient”, explica el. „Credem ca acest interval de timp abordeaza multe dintre aplicatiile pe care le avem in minte.”

Pana la sfarsitul anului, cercetatorii spera sa construiasca un dispozitiv pentru baterii care sa fie implantabil pentru testarea non-umana.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


two × 4 =

Booking.com