Home >> Tehnologie >> Bateriile din zahar vor putea alimenta telefonul mobil

Bateriile din zahar vor putea alimenta telefonul mobil

O celula de combustibil pe baza de zahar este ieftina, biodegradabila și suficienta pentru alimentarea diverselor gadget-uri electronice. In plus, este reincarcabila – daca nu mai are energie, puteti adauga mai mult zahar. Suna prea ..dulce ca sa fie adevarat, dar un telefon mobil care ruleaza pe baza de zahar ar putea exista.

Prin noul proces dezvoltat la Virginia Tech, zaharul poate sa pastreze in mod constant functionarea bateriei. Nu este prima data cand oamenii de stiinta au creat o celula de combustibil folosind zahar, dar este pentru prima data cand acest tip de baterie a fost suficient de puternica pentru a fi fezabila in productie, spune YH Percival Zhang, un profesor de inginerie a sistemelor biologice si care a condus proiectul.

„Credem ca zaharul este noul petrol”, a spus Zhang. Spre deosebire de petrol, desigur, nu vom ramane fara acesta pentru ca il putem obtine din diverse surse care pot fi crescute. Zhang subliniaza ca combustibilul nu trebuie sa provină din trestie de zahar folosite în produsele alimentare, ci poate fi extras din plante, cum ar fi virgatum sau chiar din deseuri, ca un produs secundar natural al cerealelor (desi acest lucru este mai scump).

Prin folosirea unui set de enzime, cercetatorii au reusit sa creeze o baterie avand de 12 de ori densitatea de energie a bateriilor anterioare cu zahar. Densitatea este in plus, mai mare decat a unei baterii cu litiu.

Cu toate acestea, bateriile nu sunt suficient de puternice pentru a incarca totul. „Bio batteriile de zahăr nu pot inlocui toate bateriile”, spune Zhang. Celulele de combustibil care ruleaza masini electrice, de exemplu, au nevoie de multă energie incat aceasta nu ar putea transporta tot zaharul de care ar avea nevoie.

Bateriile mai mici ar putea alimenta cu usurinta aparate electronice, cum ar fi tablete sau smartphone-uri. Asta inseamna ca ei pot inlocui in cele din urmă bateriile de litiu sau cele alcaline precum si acumulatorii reincarcabili, mai ales ca acestea din urma ajung sa fie aruncate la gunoi devenind astfel toxice pentru mediu.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


three × five =

Booking.com