Home >> Social >> Batranii din Romania

Batranii din Romania

„Cine nu are un batran, sa si-l cumpere” spune un proverb romanesc. Cat de mult avem grija de batranii nostri si cat de mult le oferim o sansa la o viata decenta la batranete?

Potrivit unor studii, mai bine de un sfert dintre romani sunt de parere ca sprijinul financiar pentru varstnici se afla in responsabilitatea statului. Insa sistemul de asistenta sociala in Romania este depasit de situatie si nu se intrevede o rezolvare prea curand. In Romania sunt peste 4 milioane de persoane care au depasit 75 de ani si se apreciaza ca 1 milion de oameni in varsta din Romania au nevoie in prezent de ingrijire la domiciliu. In timp ce in tarile din vest batranii sunt incurajati sa isi continue viata, aici in tara lucrurile stau cu totul altfel.

Romanii isi doresc sprijinul copiilor lor la batranete. In timp ce 87% dintre cei in varsta considera ca urmasii lor sunt responsabili moral de grija lor, aproape 86% dintre tineri spun ca le-ar placea sa locuiasca alaturi de parinti atunci cand acestia imbatranesc.

O mare problema a batranilor este faptul ca multi dintre ei sunt singuri, nu au pe nimeni, nu exista sisteme sociale care sa vina in sprijinul acestor oameni. Odata cu plecarea multor romani in strainatate, unii dintre ei plecati tocmai sa aiba grija de alti batrani, au ramas in urma multi oameni in varsta care sunt nevoiti sa se descurce singuri, atunci cand nu au reusit sa fie luati de copii alaturi de ei in alta tara.

Calitatea caminelor de batrani din Romania este departe de a suplini necesitatile acestora date de varsta inaintata si problemele de sanatate, iar sistemele de ingrijire batrani la domiciliu sunt foarte putine si costisitoare, mai ales cand se traieste dintr-o pensie de la stat. Chiar si viata intr-un camin de batrani le este refuzata multora dintre ei din lipsa de spatiu sau din cauza sumelor pe care acestia trebuie sa le plateasca.

In Romania exista camine de batrani care stau goale pentru ca sumele necesare functionarii caminului depasesc bugetul local iar partea de bani care ar reveni batranilor le depaseste de cele mai multe ori posibilitatile financiare. Un batran ar trebui sa contribuie cu 60% din pensia sa la cheltuielile lunare, restul fiind oferit de autoritati. Din pacate, pana si acea valoare este prea mare pentru multi pensionari care abia reusesc sa se descurce de pe o zi pe alta. Se ajunge astfel ca unele camine care au fost construite pentru batrani sa fie vandute de autoritati pentru a mai reduce din pierderi.

In ultimii ani si-au facut aparitia mai multe azile de batrani Bucuresti si in tara care ofera cazare, masa, asistenta medicala permanenta si infirmiere, acces la consultatii medicale si care beneficiaza de serviciile unor medici generalisti, psihologi si kinoterapeuti. Pe langa aceste avantaje, interactiunea sociala cu persoane avand idei si gusturi apropiate s-ar putea dovedi pentru multi dintre cei in varsta un mod placut de a-si trai restul vietii.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

One comment

  1. Foarte frumos articol, batranii merita mai mult sprijin din partea noastra..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com