Home >> Editoriale >> Bicicleta ca stil de viata

Bicicleta ca stil de viata

Daca in Romania utilizarea bicicletelor este intr-o faza incipienta si in cautarea unui mod de a fi utilizate pe scara larga in locul masinilor in orase, in alte tari din Vest si cu precadere in Olanda, este un mod si un stil de viata. Bicicleta este folosita de oricine, oricand, oriunde si pentru orice. Poti cara un aragaz, copilul, mancarea, prietenul si orice iti mai trece prin cap pe bicicleta care poate fi lasata in sute de mii de locuri dedicate pentru biciclete (peste 225.000 de locuri), inclusiv barje pe rau. Cu atatea locuri de parcare, nu e de mirare ca politia reactioneaza imediat daca o lasi pe strada sau in locuri nepermise, blocand circulatia pietonilor de exemplu.

Bicicleta nu iti coboara standardul de viata si nici nu te face sa arati ciudat, indiferent ca esti un corporatist, rocker, rapper sau o domnita trendy. In Amsterdam vei gasi biciclisti de toate varstele, de la pitaci de cativa ani care abia au invatat sa mearga pe bicicleta pana la bunici care, in ciuda varstei inaintate – desi nu le-ai da anii respectivi- inca mai folosesc bicicleta, poate nu la fel de mult ca inainte.

In Amsterdam exista mai multe biciclete decat masini: sunt 550.000 de biciclete si doar 220.000 de masini in oras. 38% din traficul orasului este facut cu bicicleta pe nu mai putin de 400 de km! de piste pentru biciclisti. Si foarte rar veti vedea biciclisti purtand casca de protectie. Pana si copiii au scapat de aceasta solicitare. Exista si reversul medaliei. O treime din accidentele de trafic produse in Amsterdam sunt produse de biciclisti. Cateodata, acel „dans” al bicicletelor care isi acorda prioritate dupa aceleasi reguli rutiere ca masinile, duce la coliziuni intre participanti.

Urmariti acest film pentru a va face o idee mai clara despre ce inseamna cultura bicicletelor in Amsterdam:

Booking.com

Check Also

Toate benzinariile mari din Marea Britanie vor trebui sa aiba statii de incarcare pentru masini electrice

Conform Auto Express, toate spatiile de servicii de pe autostrazi (benzinarii, mall-uri, hoteluri etc) precum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + ten =

Booking.com