Home >> Transport >> Bicicleta care avertizeaza cand o masina este prea aproape

Bicicleta care avertizeaza cand o masina este prea aproape

Daca mergi pe banda de biciclete si o masina se apropie prea mult de tine, sau daca cineva iti va sari in fata bicicletei, aceasta bicicleta te va avertiza prin vibratii transmise ghidonului sau in saua bicicletei. Ideea acestei biciclete apartine unei agentii olandeze care testeaza diverse tehnologii pentru a elimita loviturile fatale in trafic intre bicicleta si obstacolele intalnite.

In Olanda, unde biciclete probabil depasesc numarul de oameni si produc de multe ori adevarate blocaje de trafic, noua bicicleta s-ar putea sa fie mai degraba utila pentru coliziunile intre biciclete decat intre bicicleta si masini, dar sistemul instalat permite detectarea oricarui tip de obstacol.

In partea frontala a bicicletei, un radar montat sub ghidon detecteaza viteza si numarul potentialelor obstacole. In partea din spate a bicicletei, o camera video foloseste un sistem de procesare a imaginilor pentru a detecta mai multe vehicule in acelasi timp. Un algoritm avansat verifica datele si calculeaza care obstacole sunt potentiale surse de impact.

Daca obstacolul este in fata bicicletei, atunci ghidonul va vibra, iar daca obstacolul este in spate, va vibra saua. Sistemul se bazeaza pe faptul ca multe accidente se intampla pentru ca cei implicati nu prevad acest lucru, iar multe accidente pot fi prevenite prin informarea sau atentionarea biciclistului. Agentia lucreaza si la un sistem pentru masini care ar putea folosi un airbag extern care sa se umfle la impactul cu un biciclist, pentru a-l proteja pe acesta. Senzori ar putea fi instalati si in masina pentru a detecta biciclistii si a-l atentiona pe sofer sau chiar sa franeze singuri masina.

Noua bicicleta a fost gandita in special pentru biciclistii mai in varsta, care sunt supusi mai mult riscului de accidente sau deces, in special in zone aglomerate cum este Amsterdamul. Odata cu introducerea bicicletelor electrice, numarul acestora a crescut, dar la fel si numarul accidentelor.

Sistemul ar putea fi util si pentru persoane cu dizabilitati auditive sau vizuale, sau cei care au dificultati in a-si intoarce capul pentru a vedea traficul apropiat. Bicicleta ruleaza un motor electric si are de asemenea un sistem de prindere pentru tablete care pot furniza mai multe avertismente. Dupa ce vor fi rezolvate si micile probleme legate de greutate bicicletei, care cantareste in acest moment 25 kg, bicicleta ar putea aparea pe piata in urmatorii ani, dar nu va fi prea ieftina, preturile situandu-se intre 1500-3000 euro.

Booking.com

Check Also

Tarile in care nu se vor mai putea cumpara vehicule non-electrice dupa 2040

Vehiculele electrice (VE) devin mai ieftine și mai eficiente si incep sa înlocuiasca autovehiculele pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com