Home >> Editoriale >> Bicicleta copilariei

Bicicleta copilariei

Va aduceti aminte de prima bicicleta din copilarie? De drumurile strabatute si intamplarile petrecute? De intreceri, provocari si cazaturi, de finisajele inventate ad-hoc pentru a face bicicleta mai interesanta?

Perioada copilariei este pentru multi dintre noi legata de prima bicicleta. Ca era vorba de Pegasus sau bicicleta Giant, de semicursiera sau Tohan, fiecare a lasat amintiri placute in memoria noastra. Nu e de mirare ca bicicleta este atat de apreciata, chiar si de adulti. In lume sunt azi peste 1 miliard de biciclete si aproape 100 milioane sunt fabricate in fiecare an.

Bicicleta este printre cele mai apreciate masinarii create de om. Este simplu de utilizat, nu necesita combustibil extern, este de trei ori mai eficienta ca o masina si mult mai usor de intretinut, costul intretinerii fiind de 20 de ori mai mic. Exista zeci de magazine de piese si accesorii, deci bicicleta poate avea o durata de utilizare foarte mare, mai laes ca 25% din calatorile cu bicicleta sunt facute pe o distanta de 2 km de casa si 50% sunt sub 5km. De fapt, 90% din calatoriile cu bicicleta sunt pe distante de maxim 15 km.

Bicicleta este deci solutia perfecta atat pentru plimbarea de week-end in oras cat si pentru drumetiile de vacanta impreuna cu familia. Copilul face astfel cunostinta nu doar cu bicicleta, ci cu senzatia de libertate dar si cu raspunderea pentru actiunile sale. Chiar daca inceputul este mai ezitant si unii copii se folosesc de roti ajutatoare, curand acestia vor vedea ce inseamna sa mergi mai departe, sa stabilesti alte limite ale zonei. Cati dintre noi am respectat indicatiile parintilor si ne-am aventurat doar in spatele blocului? Cati dintre noi nu au incercat o bicicleta chiar fara sa stie sa mearga pe ea, doar pentru ca prietenul avea? Si cati dintre noi nu ne-am rugat de parinti sa primim o bicicleta proprie pe care am considerat-o bunul cel mai de pret? Si nu ne faceam probleme ca nu avea suspensie si ca ne zgaltaia din toate incheieturile.

In multe tari exista un cult al bicicletelor, in special in Olanda unde 99% dintre olandezi au o bicicleta. Acestea sunt folosite pentru transport, agrement, competitie, livrare prin curier si multe alte sarcini. Sunt folosite in tandem, pentru caratul frigiderului, mobilei, cumparaturilor, plimbarilor romantice etc., si nimeni nu isi pune problema ca este la costum si nu „cadreaza” cu bicicleta. Copiii merg la scoala cu bicicleta, directorul merge cu bicicleta catre banca in loc sa foloseasca masina iar primarul este promotorul ideii de ecologie si viata sanatoasa si merge el insusi cu bicicleta.

S-ar putea deci ca bicicleta sa fie un mod prin care putem retrai magia copilariei si ar fi bine sa o facem cat mai des, pentru ca impactul adultilor asupra lumii incepe sa schimbe lumea copiilor.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × four =

Booking.com