Home >> Social >> Big Brother

Big Brother

Intr-o lume in care tehnologia este la tot pasul si pretutindeni exista un mod de a afla cate ceva despre locul unde ne aflam si persoana cu care discutam, nu e de mirare ca multi oameni isi pun intrebarea daca nu cumva suntem supravegheati, daca exista un Big Brother care vede si stie tot. Odata cu noile evenimente din ultimii ani si cu precadere cele din ultimele zile, apare intrebarea daca este sau nu nevoie de un Frate mai Mare care sa actioneze atunci cand situatia o cere. Evident, imediat apare intrebarea: pe acest Frate cine il controleaza? „Cine ii pazeste pe paznici?”, spune un vechi proverb latin. Oameni care supravegheaza oameni chiar si fara acestia sa stie nu este decat un scenariu perfect pentru abuzuri. Istoria a aratat ca oamenii sunt predispusi la a abuza de puterea lor si ca vor folosi aceasta putere ori de cate ori vor avea ocazia, multe din actiunile lor fiind justificate de un bine general, de un obiectiv mai presus de puterea de intelegere a celor care sunt victime ale acestei puteri.

In filme vedem cele mai noi gadgeturi existente sau inventate de diversi scenaristi care permit ascultarea convorbirilor, ochelari de spionaj care inregistreaza tot ce vorbim si facem. In multe sali sau birouri exista cate o camera dome de interior care supravegheaza 24/7 orice miscare si o raporteaza mai departe. Telefonul mobil a devenit inteligent si convorbirile noastre sunt supuse unor monitorizari constante atat de catre producatori cat si de autoritati. Telefonul fix este perimat iar peste tot in camere exista microfoane care inregistreaza si cea mai mica soapta. Camere de supraveghere wireless sunt mici, sunt peste tot si functioneaza neintrerupt, fara ajutorul oamenilor. Iar toate aceste date se inregistreaza, sunt stocate si folosite de autoritati.

Cat de liberi mai suntem sa facem ce vrem, sa spunem ce vrem? In teorie, putem spune si face orice. In practica, a spune si a face orice ajunge sa fie supus intrebarilor. Unde se opreste libertatea unei persoane pentru a nu depasi libertatea altei persoane? Pana unde ar trebui sa mergem cu aceasta libertate si ce suntem dispusi sa facem pentru ea? Noua expresie de „libertate absoluta” incepe sa devina un monstru in care actiunile sunt deghizate sub vorbe marete pentru a servi unui scop cunoscut doar catorva. Suntem oare pregatiti de a ne folosi de drepturile noastre sau inca mai avem nevoie sa fim tinuti in frau?

Este deci necesar sa fim supravegheati pentru a nu ne face rau singuri, sau pentru a preveni actiuni devastatoare? Intrebarea probabil nu-si va gasi niciodata raspunsul datorita zecilor de situatii neprevazute si modului in care percepem libertatea, ca un drept inalienabil, intangibil dar pe care de multe ori il cedam fara sa stim. Suntem invatati ca fiinte sa ne limitam anumite libertati pentru a putea convietui. Ne limitam dreptul de a reactiona de teama unor repercusiuni, dreptul de a gandi liber din cauza unor conceptii sociale. Daca ne nastem liberi, cu siguranta nu asa ne incheiem viata.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com