Home >> Tehnologie >> Biomimetica – natura ca sursa de inspiratie pentru cercetatori

Biomimetica – natura ca sursa de inspiratie pentru cercetatori

Inspirat de natura pentru a rezolva problemele umane este ideea din spatele biomimeticii. De-a lungul timpului, natura a dus la unele evolutii incredibile, de la fotosinteza plantelor la ochiul uman. Luand exemplul naturii, oamenii de stiinta au dezvoltat tehnologii care incearcă să imite unele dintre inovatiile acesteia.

 

1. Pielea de rechin sintetica

Piele de rechin contine solzi care seamana cu niste dinti mici si sunt realizati dintr-un material dur numit dentina. Acesti solzi creeaza mici vortexuri in apara care reduc rezistenta la inaintare. Pielea de rechin previne de asemeni ca pe ea sa se lipeasca diverse organisme gen lipitori, efect numit bio-vegetativ (acumularea de microorganisme, plante, algele, sau animale pe suprafete umede).

Cercetatorii din Germania au dezvoltat o piele de rechin sintetica fabricata din silicon elastic care reduce efectul bio-vegetativ cu 67%. Proiectul a fost finantat de Marina SUA care a dorit sa beneficieze de aceasta tehnologie pentru vasele sale, reducand astfel consumul de combustibil.

 

2. Viermi care se agata de piele

Viermele Pomphorhynchus laevispierces foloseste mici spini pentru a se agata de coloana vertebrala a animalelor pe care le paraziteaza. Ideea a fost preluata de cercetatori si folosita pentru grefele de piele. Pentru a pastra grefa la locul ei, a fost creat un plasture cu ace mici care se umfla cand este expus la apa. Materialul este de trei ori mai puternic decat capsele chirurgicale.

 

3. Luciul aripilor de fluture

Qualcomm MEMS Technologies a creat primul prototip de e-reader full-color bazat pe modul in care sclipeste aripa fluturelui in lumina puternica.Ecranul cunoscut sub numele de Mirasol, functioneaza prin reflectarea luminii in loc de transmiterea luminii din spatele ecranului cum fac monitoarele. Noul tip de ecran poate fi citit in lumina stralucitoare a soarelui si are o viata mai lunga a bateriei.

 

4. Carabusul insetat

Micul carabus din desertul namibian are un mod inteligent de a supravietului in habitatul sau uscat: colecteaza apa din roua de dimineatza prin condesarea picaturilor pe crestele aflate pe spate.

Cercetatorii de la MIT au dezvoltat un material facut din sticla si plastic care imită spatele carabusului. Materialul ar putea fi folosit pentru a colecta apa sau alte lichide sau de a construi dispozitive de racire, a spus oamenii de stiinta. Oficialii militari americani cred ca materialul ar putea fi chiar util pentru curatarea scurgerilor toxice.

 

5. Aderenta unui Gecko

Micile soparle Gecko pot merge de-a lungul peretilor si tavanelor, deoarece picioarele lor contin mici perisori, care se termina in smocuri de fibre minuscule numite spatule, fiecare mai subtire decat un fir de par uman. Un nou adeziv este in curs de dezvoltare care imita modul in care picioarele gecko se pot lipi si eliberara de pe o suprafata. Fabricat din milioane de fibre din material plastic, adezivul poate suporta greutati imense chiar daca este lipit pe sticla. De exemplu, o suprafata de 16x16cm poate suporta o greutate de peste 300kg. Partea interesanta a acestui adeziv consta in faptul ca nu este lipicios ca o bnda adeziva, ci poate fi dezlipit cu usurinta. Aplicații posibile includ echipamentele de alpinism si dispozitivele medicale.

 

6. Puternic ca firul de paianjen

Firul de paianjen este cunoscut ca fiind unul din cele mai puternice materiale naturale. Raportat la greutatea lui, poate fi de cinci ori mai puternic decat otelul. Firul este atat elastic cat si usor. In plus, acesta este lipicios in unele parti pentru a prinde prada dar nelipicios in altele pentru a permite paianjenului sa mearga pe fir.

Oamenii de stiinta au creat un produs medical care imita această proprietate: o bandă flexibila care poate fi desprinsa de pe o rana fara a afecta tesutul.Materialul lipicios ar putea fi util si pentru atasarea de tuburi sau senzori pe pielea delicata a nou-născutilor si varstinicilor. Pentru a face aceasta banda, cercetatorii au aplicat o peliculă pe baza de siliciu pe materialul de suport apoi au folosit un laser pentru a crea un model de grila pe siliciu. Grila face unele parti ale materialului lipicios iar altele nelipicios, la fel ca o panză de paianjen.

 

Via Livescience

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com