Home >> Sanatate >> Care este cea mai buna incaltaminte?

Care este cea mai buna incaltaminte?

Se pare ca la fel ca multe alte aspecte ale vietii pe care le luam de-a gata, cum ar fi telefoanele mobile, fast-food si apa imbuteliata, si pantofii alesi gresit pot face mai mult rau decat bine.  Multe cercetari indica faptul ca purtarea necorespunzatoare a unui pantof poate produce probleme in lant care pot afecta intreg corpul.

Iar moda si trendul actual nu ajuta deloc la purtarea unor pantofi corespunzatori. De la clasicul pantof cu toc inalt s-a ajuns la pantofi care cateodata sfideaza logica si care aduc mai multe probleme decat s-ar crede la prima vedere. Statistic, cei mai multi dintre oameni poarta pantofi de sustinere cu toc pozitiv (calcaiul este mai mare decat varful pantofului). Iar in cazul pantofilor care trebuie sa se potriveasca la o anumita tinuta, cu atat calcaiul este mai mare decat varful (in special in cazul femeilor) si astfel varful va fi mai ingustat pentru a evidentia tinuta si persoana. Circa 60% din cei care acuza dureri de spate poarta incaltamine nepotrivita.  Modificarea centrului de greutate pentru incaltamintea cu toc duce la aplecarea corpului inspre inainte ceea ce modifica curbura spatelui, duce la aparitia bataturilor si monturilor (deviatia laterala a degetului mare de la picior).

Mult mai putin problematic, dar chiar si in cazul pantofilor cu talpa joasa, desi sunt confortabili, acestia pot contribui foarte mult la aparitia unor probleme de mers. Asta pentru ca in cazul pantofilor actuali, care au suport lateral pentru picior (spre deosebire de exemplu de sandale), cel care ii poarta calca pe calcai cand merge sau alearga, pentru ca pantoful absoarbe impactul. Asta altereaza postura naturala a omului si pasul pe care il face si creeaza un stil diferit de mers. Este suficient sa ne uitam la copiii care invata sa mearga si vom putea observa diferenta de mers.

Cei mai multi pantofi de sport forteaza calcaiul sa loveasca suprafata de mers la alergare, in medie de 960 de ori pentru 1 mila (1.6 km) (studiul a fost facut in SUA de catre profesorul de biologie a evolutie umane de la universitatea Harvard), ceea ce supune picioarele unor raniri repetate. Si pentru ca nu exista o disipare a fortei, impactul se transmite mai departe catre genunchi si solduri. Se ajunge astfel ca multi alergatori de performanta sa fie nevoiti sa poarte pantofi cu talpa ortopedica. Chiar si pantofii sport cu arcuri sau cu perna de aer aduc alte probleme, prin faptul ca arcul preia functia muschiului piciorului pentru a misca corpul, astfel ca muschiul va fi slabit comparativ cu un alergator care alearga descult.

Mersul descult are cateva beneficii de care societatea actuala a uitat: se dezvolta si se intaresc muschii si ligamentele piciorului – fara existenta unui suport suplimentar, corpul incearca sa isi gaseasca cea mai potrivita pozitie de echilibru si stabilitate. Nu vor mai aparea atatea probleme cu genunchii si incheieturile cum apar de obicei in cazul celor care poarta pantofi cu toc; mersul va fi mai natural si corpul va apasa pe mijlocul piciorului nu doar pe calcai si varf. Mai mult, un studiu din 2011 aparut in Jurnalul international de medicina sportiva indica faptul ca alergatul in picioarele goale reduce cu 5.7% consumul de oxigen si ca volumul maxim de oxigen folosit (VO2) se reduce cu 70% fata de alergarea cu incaltaminte si se fac cu 10% mai multi pasi.

Care este deci cea mai buna incaltaminte? Putin probabil sa incepem sa mergem desculti pe strada, asa ca solutiile ar fi purtarea de pantofi cu talpa ortopedica, cu suport lateral suficient pentru a tine piciorul dar nu atat de mult incat sa-l blocheze (exemplul bocancilor) sau sa tina piciorul incorsetat. Iar tocul nu ar trebui sa depaseasca cinci centimetrii in inaltime astfel incat corpul sa isi pastreze o postura cat mai apropiata de cea naturala.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

2 comments

  1. Cea mai bună încălţăminte este cea care nu există. Adică… cel mai sănătos şi mai natural (normal) este mersul în picioarele goale !

  2. Eu nu le am cu acele instrumente de tortură numite „pantofi”. Poate doar iarna, când e zăpada prea mare să mai pun nişte tenişi pânzaţi… Dar în rest, picioarele-mi goale sunt cea mai bună încălţăminte ! ^_^

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com