Home >> Tehnologie >> Care este legatura intre predictiile meteorologice si energia eoliana?

Care este legatura intre predictiile meteorologice si energia eoliana?

Se estimeaza ca in 2017, piata turbinelor eoliene va creste de la 74 miliarde USD in 2012 la 110 miliarde USD. Chiar daca cercetatorii incearca sa imbunatateasca energia eoliana prin turbine cat mai mari, unele cu palete de anvergura unui avion Airbus 380 dar cu 20% mai usoare, ferme de energie eoliana controlate de calculatoare, schimbarea formei paletelor, mai este inca loc de imbunatatiri pentru a creste randamentul acestora, mai ales datorita intermitentei cu care este produsa acest tip de energie. Datorita acestor intermitente, energia eoliana trebuie suplinita cu alte tipuri de energie pentru a face fata cererii. Mai mult, apar probleme si atunci cand turbinele intra in functiune dar nu exista loc in retea pentru energia produsa. 

Cercetatorii de la IBM s-au gandit sa foloseasca predictiile meteo si un program avansat de analiza pentru generarea de energie eoliana (se aplica si pentru centralele solare). Solutia, numita HyRef (Hybrid Renewable Energy Forecasting) foloseste programe de prognoza meteorologica, tehnologie avansata de procesare a imaginii norilor folosind camere indreptate catre cer pentru a urmari miscarea norilor, in timp ce senzorii din turbinele eoliene monitorizeaza viteza vantului, temperatura si directia. Combinate cu analiza tehnologica, datele preluate pot produce previziuni meteo locale foarte acurate pentru perioade de o luna daca este necesar, sau la perioade de 15 minute.

Prin utilizarea prognozei meteo locale, HyRef poate prezice performanta fiecarei turbine eoliene in parte si sa estimeze cantitatea de energie regenerabila generata. Acest va permite sa fie gestionat mai bine caracterul variabil al energiei eoliene si solara, precum si prognoze mai exacte privind cantitatea de energie care poate fi redirectionata in rețeaua electrica sau stocata. Tehnologia va permite, de asemenea, transportatorilor de energie sa integreze cu ușurinta alte surse conventionale, cum ar fi carbune si gaze naturale.

 

Via Treehuger

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com