Home >> Arhitectura >> Casa care rezista la orice cutremur

Casa care rezista la orice cutremur

Terra este o planeta in continua schimbare, iar miscarea placilor tectonice transpusa in cutremure ne aduce aminte de acest fapt de fiecare data cand simtim vibratia pamantului si efectele devastatoare ale cutremurelor. In special in tarile unde cutremurele sunt foarte frecvente, se doreste sa existe case care pot rezista fara probleme la cutremure de orice intensitate.

Principiul ales de cercetatorii de la Universitatea Standford si Universitatea de Stat din California este deja cunoscut, dar inca nu a fost testat suficient pentru a fi pus in practica la nivel macro. Este folosit la multe cladiri din lume, dar costurile de utilizare sunt de foarte multe ori prea mari pentru a fi instalate la o casa particulara. Scopul cercetatorilor este de a gasi o solutie viabila pentru a fi aplicata la nivelul fiecarei case.

Dupa ce au construit o casa cu etaj in sapte saptamani, cercetatorii au incercat sa o darame pentru a demostra cat de rezistenta este aceasta la cutremure. In locul unei fundatii tipice, casa sta pe un sistem care permite alunecarea ei la cutremure, permitand miscarea casei inainte si inapoi. Pentru ca nu exista vibratii transmise din pamant, zidurile si tavanele nu se darama. In plus, zidurile au fost construite avand pereti foarte rezistenti prin folosirea unor tehnici noi.

Pentru a testa principiul, casa a fost instalata pe o platforma miscatoare care este conectata la un program de calculator care poate duplica diverse tipuri de cutremure din trecut. Inginerii au ajuns astfel sa replice de patru ori intensitatea cutremurului de 6.9 grade pe scala Richter din San Francisco, in 1989. Dupa ce experimentul s-a oprit, s-a demostrat clar ca nu a existat nicio problema cu casa.

Noul design functioneaza atat de bine incat proprietarii de case nici nu vor mai avea nevoie de asigurari impotriva cutremurelor, spun cercetatorii. Mai mult, acest design poate preveni distrugeri imense de miliarde de dolari si mai ales, poate preveni ca mii de oameni sa ramana fara case.

Urmatorul pas va fi de a convinge comisiile de specialitate sa foloseasca noua tehnologie pentru a fi incorporata mandatoriu in structura noilor case. Mai mult, cercetatorii spera ca vor colabora cu un dezvoltaror pentru a testa aceasta tehnologie in viata reala.

Via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

Acest „copac” inteligent are avantajele ecologice ale unei paduri mici

Planificarea unui oras nu este ceva simplu, mai ales cand se doreste o dezvoltare durabila …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + seventeen =

Booking.com