Home >> Tehnologie >> Casa viitorului

Casa viitorului

Casele actuale sunt foarte tehnologizate. Poate nu atat de mult precum ne-am dori dar comparativ cu ce exista acum 2o de ani, este o diferenta enorma. Calculatorul personal existent in fiecare casa este mai puternic decat intreaga retea informatica a aliatilor de acum 50 de ani. Si pentru ca este loc si nevoie de inovatii tehnice, in fiecare zi apar noi descoperiri care prefateaza casa viitorului pentru fiecare generatie.

Azi nu concepem casa fara un televizor color, eventual plat. Deja televiziunea high definition a fost depasita, exista standardul comercial 4K. In casa viitorului, televizorul nu va mai exista fizic. In schimb, imaginile vor fi proiectate pe perete in marimi diferite la rezolutie de 4 ori mai mare decat cea actuala. Sony a lansat proiectorul 4K Ultra Short Throw  care vine cu boxe integrate, 4 porturi HDMI pentru conectiunea cu alte termniale si poate proiecta o imagine de la 66 inch pana la 147 inch. Fiind abia aparut pe piata, pretul este mare pentru multi dintre noi (30-40.000 $) dar ca orice tehnologie, va deveni mai ieftina in timp, mai ales odata ce vor aparea si aparate ale competitiei.

 

Telefonul mobil a devenit azi un instrument folosit in multe domenii. De la simplu rol de a da si primi telefoane, acum telefonul poate afisa video cine este la usa cand este conectat cu SkyBell, soneria wi-fi. Dispozitivul dispune de o conectiune Wi-Fi/3G, o camera video cu vedere nocturna, un difuzor si senzor de miscare. Pentru ca foloseste reteaua de telefonie, se poate vedea oricand cine este la usa, indiferent unde ne aflam si putem alege sa raspundem sau nu.

 

Multe companii sunt in cursa pentru tehnologizarea caselor noastre. Samsung este una din ele si a prezentat viziunea sa asupra casei inteligente. Prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil sau pe tableta si conectiune wi-fi, se pot controla diverse dispozitive din casa. Aspiratorul, frigiderul, masina de spalat, aerul conditionat, televizorul si camerele video sunt acum controlate de la distanta si dintr-un singur loc.

 

Tot din gama electrocasnicelor, la CES 2014 a fost prezentat Winbot, aparatul care curata geamurile. Marimea compacta si usurinta in utilizare il fac sa fie deja apreciat, chiar daca inca nu este lansat pe piata.

 

Un produs mai putin obisnuit este Mother, un aparat care dispune de senzori mobili numiti „prajituri” ce pot fi asezati prin casa si care pot monitoriza, stoca date si trimite alerte pentru diverse sarcini de la obiceiuri gen cafeaua de dimineata pana la reamintirea momentului cand trebuie luate medicamentele. Fiecare senzor poate fi reprogramat pentru diverse taskuri si se pot cumpara senzori suplimentari.

 

Pentru profesionisti in ale gatitului (prin prisma pretului de aproape 12.000 $), va prezentam Discovery IQ 48” Dual-Fuel Range, aragazul inteligent. Echipat cu un panou de control tactil care include un ceas, doua cronometre si un touchpad cu 10 taste, acest aragaz cu doua cuptoare va duce gatitul la un nou nivel. Aparatul dispune de un sistem de convectie in patru parti, sase arzatoare, 6 moduri de gatit, optiune de asteptare automata pentru cuptor impreuna cu deloc de neglijat optiunea de auto curatare.

Mai mult, aparatul vine cu o aplicatie pe mobil care permite setarea diverselor sarcini de la distanta. Pentru cei care cauta retete pe internet, exista optiunea de vizionare pe Youtube a diverselor videoclipuri.

 

Pentru cei interesati de securitatea casei, exista acum Canary, un cilindru compact care are in dotare o camera HD cu unghi larg de filmare inclusiv pe timp de noapte, un accelerometru pe 3 axe, microfon, senzori pentru temperatura si umiditate, lumina LED, difuzoare, o sirena si senzori de miscare. Pret: 199$.

 

Nu doar aparatura din casa a devenit mai inteligenta. Geamurile sunt acum tratate cu o substanta care isi schimba culoarea la trecerea unui curent de mica intensitate, iar intensitatea poate fi reglata, cum altfel, prin intermediul telefonului mobil. Geamurile sunt deja disponibile in cateva spitale si centre comerciale in SUA, iar reducerea necesarului de caldura si racoare cu 20% le fac sa fie o investitie buna pentru viitor.

Daca esti in cautarea unor cazi baie sau tencuieli decorative, acum e simplu sa le gasesti online.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


10 − five =

Booking.com