Home >> Arhitectura >> Case traditionale

Case traditionale

Se spune ca omul in viata trebuie sa puna un pom, sa faca un copil si sa inalte o casa. Atunci cand casa visurilor se imbina cu traditia, rezultatul poate fi uimitor. Aceasta imbinare poate fi calea prin care o casa poate deveni moderna, aducand un plus de savoare pentru locatari. In plus, materialele traditionale si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului, case de sute de ani rezista inca fara probleme si o vor face in continuare.

Casele traditionale au avantajul pretului. Au fost construite din materiale ce se gaseau local, la indemana sau care aveau preturi suficient de mici pentru a fi folosite. Dupa multe incercari, oamenii au gasit anumite materiale care ofera pe langa protectie si un nivel de confort necesar.

Un material folosit in multe zone ale lumii, inclusiv in Romania, sunt paiele pentru acoperisuri (stuf, paie de grau, secara etc). In Anglia exista case cu vechime de peste 500 de ani care au acoperisuri din paie, avand o grosime ce depaseste uneori si 1 metru, pentru ca peste paiele vechi s-au pus altele noi, nefiind necesara inlocuirea lor. Paiele pot fi folosite inclusiv ca izolator pentru peretii caselor, rezultand o casa ecologica si cu costuri mici.

Desigur, pentru fiecare problema rezolvata apar altele, de intretinere, de durabilitate. Pentru casele din materiale traditionale trebuie respectate anumite prevederi legale care incearca sa protejeze atat zona cat si proprietarul casei.

Cum se face un acoperis din paie, vedeti in filmul si imaginile urmatoare.

Cateva imagini cu case care folosesc acoperisuri de paie:

In Romania, materialele folosite variau de la lemn de brad, stejar, fag la piatra, pamantul batut sau amestecat cu paie si pleava si folosit sub forma de bulgari sau chirpici, caramizi etc.  In functie de marimea casei si priceperea gospodarului, se faceau case de cate o camera cu o fereastra mica spre curte, (multe nu aveau geamuri ci un burduf de oaie sau de caine) , fara pivnita, cu intrare direct din curte. Pentru casele mai mari, se folosea temelie de piatra, suporti de lemn si acoperis de paie. Multe dintre ele aveau pivnita pentru pastrarea alimentelor pe parcursul anului. Casele se varuiau in alb si in unele locuri si cu albastru, atat in interior cat si in exterior.

Odata cu industrializarea, casele renunta la acoperisul de paie si barnele de lemn, folosind in loc piatra si/sau caramizi pentru pereti si sindrila pentru acoperis, mai inclinat, cu fatada netapsita. In functie de specificul locului, apar gospodariile cu curte dubla pe cand in zone unde pastoritul este ocupatia principala, casele au ocol intarit, cu porti mari, eventual boltuite.

Traditia isi pierde din insemnatate odata cu inceputul secolului, cel putin in orase se foloseste un amalgam de idei preluate din alte tari. La sate se renunta la acoperituri de paie, se folosesc tigle si mai nou, tabla. Progresele tehnologice au dus incet la disparitia unor meserii si aparitia altor noi. Din pacate, tehnologia nu poate rivaliza cu natura, iar casele actuale nu mai sunt de mult in coeziune cu natura, ba din contra. Totusi, in ultimii ani se observa un curent de opinie din ce in ce mai puternic care pledeaza pentru folosirea materialelor naturale si pentru integrarea caselor in cadrul naturii. De la case in copaci la case sub pamant, acestea beneficiaza de confortul modern dar nu strica armonia naturii ci incearca sa foloseasca natura pentru a da valoare casei.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com