Home >> Energie >> Cat de ecologici sunt gigantii internetului?

Cat de ecologici sunt gigantii internetului?

Circa  2.5 miliarde de oameni sunt conectati la internet la nivel global, iar lipsa acestuia pare imposibila astazi. Internetul ne-a schimbat modul de viata, felul in care comunicam, lucram si ne distram si a devenit fundatia economiei globale.

In fiecare zi apar noi afaceri si noi idei care schimba modul de gandire si nu de putine ori inlocuiesc stilul de afaceri traditional. De la muzica si videoclipuri la comunicatii si mail, din ce in ce mai multe afaceri se „muta” online, uneori renuntand complet la partea offline. Se asteapta ca acest trend sa creasca in urmatorii ani iar numarul utilizatorilor de internet sa ajunga la circa 3.6 miliarde in 2017.

Odata cu cresterea mediului online, a aparut si cererea de energie electrica care trebuie furnizata si se estimeaza ca aceasta cerere va creste cu pana la 60% pana in 2020. GreenPeace a publicat un raport despre cat de ecologice sunt modurile in care este generata energia electrica pentru marile companii care domina internetul.

Sase companii mari – Apple, Box, Facebook, Google, Rackspace si Salesforce – s-au angajat ca toate centrele lor sa fie alimentata cu energie provenita din surse regenerabile si deja exista semne ca fac acest lucru.  Pentru ca exista diverse centre in diverse locatii din tara, nu peste tot se foloseste energia electrica ecologica ci uneori este folosita si energia din surse care polueaza. Este interesant faptul ca odata cu solicitarile acestora pentru surse de energie regenerabila, a crescut productia de centrale eoliene si solare, ceea ce are un impact pozitiv asupra mediului.

De exemplu, investitia masiva a celor de la Apple in ferme solare pentru centrul din Carolina de Nord a motivat un fost producator de energie pe baza de carbune sa isi dezvolte propria metoda de energie regenerabila in aces stat. Ca rezultat, Carolina de Nord este a treia cea mai rapida piata de dezvoltare pentru energia solara.  Mai mult, Apple foloseste 100% energie regenerabila pentru centrul sau din Newark, California in special folosind centrale eoliene.

Google are un angajament puternic pentru energia din surse regenerabile, investind mai mult de 1 miliard de dolari in proiecte de energie regenerabila. Compania a colaborat cu Apple și Facebook pentru a da un „ghiont” Duke Energy (furnizorul care oferea energie pe baza de carbune) in furnizarea de energie din surse regenerabile in Carolina de Nord, iar acordurile sale pe termen lung de cumparare de regenerabila au construit diverse afaceri de profil in Iowa, Oklahoma si Finlanda.

Ca si Google si Apple, Facebook pledeza pentru energie regenerabila 100%. Incepand cu 2012 compania si-a afisat public sursele de energie, publicand anual impactul asupra mediului si eficienta sistemelor de apa si electricitate in centrele sale. Facebook mentine de asemenea o politica pentru a prefera locatiile care ofera energie regenerabila in locul celor care folosesc combustibili fosili.

 

 

 

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


twenty − eight =

Booking.com