Home >> Editoriale >> Cat de eficienta este tehnologia celulelor solare?

Cat de eficienta este tehnologia celulelor solare?

 

In functie de pret, dictat de obicei de materiale folosite si de tehnologia folosita (celule pe film subtire, cu o singura jonctiune, celule multi-jonctiune, celulele organice,celule cuantice etc), celulele solare au o eficienta incepand de la 7% pana la (cele anuntate) 44%. Acesta este procentul transformat in electricitate din energia primita de la soare. NREL (National Renewable Energy Laboratory) din SUA a publicat recent un grafic cu tehnologiile existente si eficienta celulelor solare.

O tehnologie care pare foarte promitatoare este cea a grafenului, materialul minune care pare ca se potriveste la orice utilizare. In teorie, acesta poate furniza pana la 60% energie!

Asa cum explica cei de la MIT: „Materiale conventionale, care transforma lumina in electricitate, cum ar fi siliciu și galiu, genereaza un singur electron pentru fiecare foton absorbit. Din moment ce un foton conține mai multa energie decat poate transporta un electron, o mare parte din energia conținută în lumina de intrare se pierde sub formă de căldură. Acum, noi cercetari arata ca, atunci cand grafenul absoarbe un foton, acesta genereaza mai multe electroni capabili de a conduce un curent. Acest lucru inseamnă că, dacă dispozitivele  din grafen construite pentru conversia luminii in electricitate vor fi realizate, acestea ar putea fi mai eficiente decat dispozitivele utilizate in mod obisnuit astazi.”

 

Evident, toate aceste grafice si informatii ajung la acelasi numitor comun: pretul. Aceasta tehnologie trebuie sa se dovedeasca mai rentabila si mai accesibila decat tehnologiile actuale de producere a energiei. In urmatorul grafic puteti vedea costul necesar pentru producerea unui Watt din sursa regenerabila (valorile sunt  in dolari americani) versus costul per carbune/gaze naturale. Daca la inceputul anilor 80 pretul era de 16 dolari per Watt, acum valoarea (datorata in mare parte si investitiilor din China) a ajuns la aproape 1 dolar/Watt si nu da semne ca s-ar opri.

 

Via Treehuger

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com