Home >> Editoriale >> Cat de eficiente sunt becurile LED?

Cat de eficiente sunt becurile LED?

In 2009 Uniunea Europeana a solicitat statelor sa inceapa trecerea progresiva la becurile compact fluorescente (CFL). In multe alte tari din lume deja este interzi importul si vanzarea becurilor incandescente.

Acum a aparut o noua generatie de becuri care se doresc a fi si mai economice decat becurile CFL: becurile LED. Dar sunt aceste becuri intr-adevar mai bune decat CFL? Daca da, cat de mult? Pentru a afla,  nu este suficient sa ne uitam doar la eficienta lumeni per watt, ci trebuie facuta o analiza completa a ciclului de viata pentru a descoperi valorile corecte atunci cand totul este luat in considerare (productie, utilizare, transport , numarul de becuri utilizate in timp etc).

Departamentul de Energie SUA a dat publicitatii o analiza a acestor factori (poate fi descarcata de aici). Concluzia finala ar fi: „..consumul mediu de energie pe ciclul de viata a lampilor CFL si cu LED-uri sunt similare si se situeaza la aproximativ 3.900 MJ pe 20 de milioane ore de lumina. Aceasta este de aproximativ un sfert din consumul de energie-15, 100 MJ per unitate pentru un bec incandescent.

Pana in 2015, în cazul in care becurile cu LED-uri isi indeplinesc obiectivele de performanta, energia ciclului lor de viață este de asteptat sa scada cu aproximativ o jumătate.

In plus, pe baza acestei analize, „utilizarea” efectiva a becurilor incandescente, fluorescente compacte si a LED-urilor este faza care consuma cel mai mult (90%), urmata de procesul de fabricatie -9% si de transport, 1%.”

De ce am alege in acest moment becurile cu LED? Pentru ca sunt mai putin fragile ca becurile fluorescente compacte (probabil ati avut neplacerea sa vi se rupa in mana), nu elimina mercur atunci cand sunt sparte, tin de 3 ori mai mult in acest moment si se aprind mult mai repede.

 

Via Treehuger

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com