Home >> Sanatate >> Cat de importanta este sanatatea pentru romani

Cat de importanta este sanatatea pentru romani

Cunoastem cu totii celebra expresie „mens sana in corpore sano – o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. Pentru a indeplini pana si cele mai usoare sarcini zilnice, este necesar sa avem o stare buna a sanatatii, care poate fi descrisa ca starea in care atat corpul nostru, precum si mintea noastra functioneaza in mod corespunzător. De-a lungul ultimilor ani, stilul nostru de viata s-a schimbat si de multe ori avem tendinta de a ignora importanta unui stil de viata sanatos.

In Romania din pacate, lucrurile nu stau foarte bine. Pe langa faptul ca romanul nu face miscare, mananca mult (locul 5 in UE) si prost, fumeaza foarte mult (locul 8 in Europa,mult mai multi barbati decat femei)) si bea la fel de mult (locul 4 in UE). De vizite la doctor ce sa mai vorbim, romanii nu ajung decat foarte rar si foarte tarziu sa faca teste testate intr-un laborator de analize, pe motiv ca lor nu li se poate intampla nimic rau. Ideea apare in special in cazul tinerilor care ignora durerile, istoricul bolilor din familie si nu isi fac investigatii, sau daca si le fac, ignora rezultatele.

Chiar si in aceste conditii, speranta de viata a crescut in ultimii ani la femei de la 76,2 la 77,3 ani si la barbati de la 69,2 la 69,8 ani. Din pacate, frecventa dementei la romanii inregistreaza cea mai consistenta crestere (de peste patru ori) la persoanele de peste 60 de ani. Situatia este dramatica in privinta obezitatii morbide la adolescenti, unde suntem fruntasi in UE. Ce sa mai spunem de frecventa accidentelor vasculare cerebrale, unde suntem pe locul 2 in UE.

Romania este tara in care se cheltuie cel mai putin pe cap de locuitor in privinta sanatatii, iar romanii au, pe langa Polonia, cei mai putini medici si implicit, le este foarte greu sa acceseze sistemul de sanatate. Desi in Romania se cheltuie cei mai putini bani pentru sanatate la nivel guvernamental,  o gospodarie cheltuie, in medie, peste 58 lei pe luna pentru medicamente (mai mult in mediul urban decat in mediul rural). Tehnologia in spitale este aproape inexistenta, avand cele mai putine aparate pentru efectuarea RMN-urilor si tomografiilor computerizate din UE.

Ce se poate face? In primul rand, este mai usor sa prevenim decat sa tratam. O viata activa fara excese ofera pe langa placere si un stil de viata sanatos, invatat inca din copilarie. In al doilea rand, trebuie facute cateva teste an de an, care sa previna acolo unde este cazul (in special in cazul bolilor cu transmitere genetica) aparitia sau dezvoltarea necontrolata a bolilor.

Ce teste sunt recomandate  a fi facute periodic?
-masurarea nivelului glicemiei, colesterolului
– viteza de sedimentare a sangelui (VHS)
– nivelul trigliceridelor
– nivelul calciului, al sodiului şi al potasiului
– proteina C-reactiva
– nivelul hormonilor tiroidieni (ecografie tiroida);
– markerii pentru hepatitele B şi C (Romania este in top cu aceste boli)
– testul de urină pentru a depista eventuale disfuncţii renale, probleme urologice sau infectii din organism;
– electrocardiograma
– ecografie abdominala (ecografie abdomen inferior)
– radiografie cord-pulmonara.

Traim intr-un mediu toxic, in special in orase, suntem bombardati zilnic de radiatii de toate felurile. Efectuarea de controale si analize periodice ar putea reprezenta primul pas atat pentru sanatatea personala cat si pentru schimbarea mediului in care traim.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com