Home >> Editoriale >> Cat de inteligente vor fi orasele viitorului?

Cat de inteligente vor fi orasele viitorului?

Conform statisticilor ONU, pana in anul 2050, 80% din populatia globului va locui in orase. Pentru ca aceste orase sa prospere, trebuie sa foloseasca tehnologii inteligente la capacitate maxima.

Transportul

Un oras fara un sistem de transport bine pus la punct se va bloca, va genera mai multa poluare, oamenii vor fi mai bolnavi si mai nefericiti. Este necesar deci un sistem de transport bine pus la punct, care sa foloseasca la capacitate maxima tehnologii si materiale sustenabile. Masinile vor trebui sa devina cat mai putin, daca nu deloc poluante. In plus, masinile nu au nevoie sa mai fie atat de mari. De fapt, in orase nici nu ar trebui sa existe conceptul de masina personala ci sa se foloseasca transportul in comun, un sistem bine pus la punct si care ajunge oriunde in cadrul orasului. Daca totusi exista, masina personala trebuie sa fie nepoluanta, mica, sa poata fi condusa cu usurinta in oras, sa consume putin si chiar sa se plieze pentru a ocupa un spatiu cat mai mic intr-o parcare. Parcarile sunt inteligente si pot fi verificate oricand locurile libere, prin intermediul terminalelor mobile si calculatorul fiecarei masini. Masinile isi gasesc singure locul de parcare si notifica proprietarul unde se afla.

Odata cu trecerea la masinile electrice sau pe pile de combustie, este necesar sa existe o infrastructura necesara pentru ca acestea sa se poata alimenta cat mai rapid si cat mai usor. Vorbim aici de incarcare wireless pentru masinile parcate si de autostrazi inteligente ce ofera incarcare pentru autovehiculul aflat in mers. Un sistem complex de senzori la nivelul asfaltului trebuie sa asigure fluidizarea traficului si reducerea poluarii.

 

Energia

Orasele de astazi folosesc foarte multa energie, atat la nivelul locuintelor, institutiilor, cat si la nivel stradal si subteran. Peste tot se simte nevoia de energie electrica care trebuie sa fie furnizata oricand si oriunde, fara probleme. Ne-am obisnuit atat de mult cu energia incat nu mai constientizam ce inseamna producerea ei.

Un oras inteligent trebuie sa fie in stare sa isi produca propria energie. Incepand de la captarea energiei produsa de  trecatorii care merg pe strazi dotate cu trotuare cu senzori piezoelectrici, de la folosirea gunoiului pentru generarea de curent si gaze pana la turbine generatoare de energie si panouri fotovoltaice instalate pe cladiri. Geamurile si peretii caselor si blocurilor genereaza la randul lor energie si nu doar atat, se adapteaza pentru un consum cat mai redus de energie. Mai mult, oamenii devin propria lor sursa de energie prin haine inteligente si care genereaza mici cantitati de energie necesare incarcarii unui telefon de exemplu.

In case, senzorii detecteaza temperatura optima pentru ocupanti, memoreaza setarile personalizate si adapteaza ambientul pentru comfort maxim. Aparatura electronica este integrata in casa, permitand control de la distanta precum si administrare a energiei consumate, dar mai ales, a resurselor utilizate. Se foloseste tehnologia LED pentru consumul redus si durata de viata extinsa.

 

Resursele

Orasele au nevoie de o administrare inteligenta a resurselor de care dispun. Apa este un bun atat de pretios, incat fiecare oras ar trebui sa aiba propriul sistem de reciclare si conservare. Noile tehnologii pot curata cantitati impresionate de apa si sa o redea mediului inconjurator. Cladirile folosesc propriul sistem de reciclare pentru apa de ploaie. Oamenii recicleaza bunurile care la randul lor sunt transformate in bunuri de utilitate publica. Sanatatea oamenilor devine prioritara, tehnologia ajutand oamenii sa aiba o viata sanatoasa.

Mancarea nu mai este adusa de la zeci de km, poluand orasul, ci este produsa local, in ferme verticale, suficient de mari pentru a hrani intregul oras la costuri mult mai mici. Produsele sunt proaspete si disponibile oricand datorita folosirii tehnologiei inteligente pentru fiecare ferma. Plantele nu mai folosesc ingrasaminte sintetice ci sunt naturale, datorita noilor tehnologii descoperite.

 

Evident, tehnologia nu va fi raspunsul la toate problemele unui oras, dar cu siguranta va rezolva multe dintre acestea. Diferenta dintre un oras din secolul XXI si unul de acum o suta de ani este covarsitoare si ne face sa credem ca va fi si mai bine. Cu siguranta vor exista momente in care tehnologia va fi in postura de inamic, prin invadarea vietii personale, atacuri cibernetice, inflexibilitate etc. Istoria ne-a invatat insa ca progresul este singurul mod prin care specia umana poate trai in cadrul oraselor.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com