Home >> Editoriale >> Cat de mare trebuie sa fie o casa?

Cat de mare trebuie sa fie o casa?

Cat de mult spatiu avem nevoie intr-o casa? Raspunsul e dat de stilul de viata al fiecarei persoane, de numarul de persoane care locuiesc in acea casa, de mobila adaugata etc. De-a lungul vietii acumulam diverse lucruri pe care le aducem in casa, dupa care ne dam seama ca nu mai avem suficient loc. 

S-au facut tot felul de studii astfel incat sa se stabileasca un standard pentru case, astfel incat sa acopere minimul necesar. Dar iar intervine problema: cat de minim este acest minim in China de exemplu? Sau in Suedia? Sau in America? Diferite culturi au diferite standarde si din aceasta cauza este greu de stabilit un minim. Mai punem si situatia geografica a locatiei (nu cred ca cineva isi poate inchipui o casa americana in Tokyo de exemplu) cat si modul in care oamenii percep utilitatea unei case, din nou, stiluri diferite intre doua culturi aflate la antipozi, cea americana si cea japoneza.

Moda si trendul actual duc la schimbari de perceptie in privinta marimii caselor. Necesitatile si facilitatile aparute in timpul vietii (copil, masina, bani mai multi, generatii mai multe care locuiesc in acelasi loc etc) duc la situatia in care casa pare ca nu este suficient de mare. Tipul casei este iar o variabila, in multe tari se sta in apartamente in timp ce in altele primeaza casele individuale. Oamenii cresc si imbatranesc, spatiul ramane insa acelasi, de multe ori fiind imposibila extinderea lui.

In plus, in fiecare casa apare si situatia facilitatilor existente. Nu mai concepem o casa sau apartament fara baie complet utilata. Ce facem insa cand vrem doua bai? Sau cand numarul de camere devine insuficient? Sau bucataria este prea mica pentru cati membrii are familia? Ideile se schimba de la generatie la generatie, acum cativa zeci de ani mobila in casa era atat de grea incat abia putea fi miscata. Acum se pune accent pe simplitate si utilitate.

Solutia actuala este sa ne mutam intr-o casa mai mare sau sa reamenajam casa. Insa, o casa mai mare este ..mai mare doar pentru o perioada scurta. Din nou intervine factorul uman care ne spune ca acum avem spatiu si trebuie sa il ocupam. Copiii vor vrea spatiul lor pe care sa il ocupe. Pana si animalul de casa trebuie sa aiba spatiul lui. Odata cu noul spatiu, apar solicitari suplimentare privind caldura furnizata sau mai multe aparate de aer conditionat daca este prea cald. Asta pe langa curentul electric folosit suplimentar, apa folosita in plus, curatenia de rigoare si lista poate continua.

Si de parca spatiul interior nu ar fi suficient, vrem si spatiu exterior personal. De la gradina cu flori pana la piscina din curte, toate trebuie sa fie la o masura satisfacatoare. Sa ramana loc si de gratar cu prietenii si de un umbrar pentru zilele calduroase. Avem nevoie si de o magazie pentru diverse chestii, garajul pentru masina si multe alte lucruri pe care le agonisim de-a lungul timpului.

Bun, sa zicem ca acum casa actuala nu mai este suficienta…dar cat de mare trebuie sa fie o casa? Sa vedem cateva statistici din Anglia dupa mutarea intr-o casa noua:

• 47% (58% din casele ocupate complet) au spus ca nu este suficient spatiu pentru mobila pe care o detin sau vor sa o cumpere.
• 51% (65% din casele ocupate complet) au spus ca spatiul din casele lor limiteaza alegerea mobilierului in camere si 36% din casele ocupate complet au spus ca au avut dificultati in a muta mobila in casa din cauza coridoarelor sau scarilor.

Oamenii nu au suficient spatiu pentru obiectele pe care le detin
• 57% (69% din casele ocupate complet) au spus ca nu au suficient spatiu pentru obiectele lor.
• 35% au spus ca nu au destul spatiu in bucatarie pentru electrocasnice ca prajitorul de paine sau cuptorul cu microunde iar 43% dintre respondenti in casele ocupate complet au spus ca nu au suficient spatiu pentru a pregati mancarea in mod convenabil

Oamenii nu au suficient spatiu pentru socializare, oaspeti sau pentru a petrece timp in particular
• 34% din casele ocupate complet au spus ca nu au suficient spatiu pentru a invita prietenii la masa iar 48% au spus ca nu au deloc spatiu pentru vizitatori.
• 28% din toti respondentii (48% din casele ocupate complet) au simtit ca nu se pot detasa de activitatile galagioase ale altor oameni

Bun, dar cum trebuie sa fie o casa noua pentru a satisface aceste cerinte?

– 69% din cei care ar cumpara o casa noua spun ca eficienta energetica este cel mai important motiv pentru ei
– 60% din cei care NU ar cumpra o casa noua spun ca motivul principal tine de marimea mica a camerelor
– Un top 3 al lucrurilor la care oamenii se uita  cand se muta intr-o casa noua sunt:
1. Spatiul exterior (49%)
2. Marimea camerelor (42%)
3. Apropierea de serviciu (42%)

– 31% dintre respondenti nu se gandesc la achizitia unei case construita in ultimii zece ani sau ar fi considerata o ultima optiune. Dintre acestia, 60% au spus ca din cauza camerelor prea mici, 46% din cauza lipsei stilului iar 45% din cauza lipsei spatiului exterior.
– Mai mult, oamenii cred ca noile case construite nu ofera doua din cele mai importante solicitari pentru mutarea intr-o casa noua: suficient spatiu interior si exterior.

Care ar fi valorile de referinta pentru achizitia unei case? O masuta de cafea ocupa cam 0.5 mp, un birou cam 1.3 mp, o canapea cu trei locuri si spatiu in fata ei ocupa circa 2.1 mp, un pat dublu cu doua noptiere ocupa 4.8 mp. O bucatarie adecvata pentru 3 persoane ar trebui sa aiba cel putin 5.5 mp in timp ce un dormitor mobilat adecvat pentru o singura persoana trebuie sa aiba 8 mp, un dormitor pentru doua persoane 11 mp iar livingul trebuie sa aiba cel putin 14 mp.

Spatiul din interiorul si exteriorul unei case are un impact puternic asupra noastra. Se reflecta in modul in care socializam, gatim, invatam, crestem, cum ne simtim zi de zi, cat de multa intimitate avem. Nu exista valori clare masurate astfel incat sa se potriveasca fiecarei familii. Achizitia unei case s-ar putea sa fie solutia buna pentru multi dintre noi dar la fel de important este si modul in care ne organizam lucrurile, cat de mult strangem de-a lungul unei vieti si ce impact au toate acele achizitii asupra noastra si nu in ultimul rand, asupra habitatului care ne inconjoara.

 

Daca esti interesat de mobila pentru casa ta, vezi pagina Elvila. Click aici pentru mai multe detalii.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + one =

Booking.com