Home >> Social >> Cat de sigura este casa ta pentru copilul tau?

Cat de sigura este casa ta pentru copilul tau?

Casa este locul unde copilul trebuie sa se simta si sa fie in siguranta tot timpul. Este locul unde acestia exploreaza, vad, ating si experimenteaza lumea inconjuratoare, actiuni care ii ajuta sa se dezvolte ca om.

Din pacate, uneori apar si situatii neplacute sau chiar periculoase pentru copii inclusiv in casa in care locuiesc. La nivel mondial, peste 21 de milioane de vizite sunt facute la doctor pentru probleme aparute ca urmare a ranilor provocate si din pacate, peste 20.000 de decese se inregistreaza ca rezultat al accidentelor.

Problemele care apar sunt diverse, de la a fi muscat sau zgariat de animalul din casa pana la lovituri in diverse obiecte din casa sau cazurile grave, accidente auto petrecute cat timp copilul nu a mai fost supravegheat. Din fericire, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite prin educatie si implicarea parintilor. Educarea copiilor de mici despre diverse situatii periculoase este cel mai bun lucru pe care il poate face un parinte si nu de putine ori aceste sfaturi au prevenit multe accidente. Tehnologia ajuta la randul sau, parintele putand fi avertizat de schimbari in starea copilului prin intermediul unor monitoare pentru copii, alarme sau alte sisteme de detectie special concepute.

Evident, in functie de varsta exista diverse situatii. De exemplu, cand copilul este sugar, acesta trebuie sa doarma intotdeauna pe spate, intins pe o suprafata stabila si cat mai putin predispusa modificarilor, precum pernele, pilote sau alte suprafete moi, existand riscul de sufocare. Cand este spalat sau in apropierea apei, copilul mic nu trebuie lasat nicio clipa singur, existand riscul de inec. Daca suna telefonul sau soneria, copilul trebuie scos din apa, invelit cu un prosop si abia apoi se poate raspunde. Daca exista piscina, iazuri sau orice alta sursa de apa, este necesar ca acestea sa fie imprejmuite cu gard.

O alta zona cu probleme o reprezinta locatia unde sunt depozitate produsele chimice (detergent, deodorant etc). Este necesar ca aceasta zona, la fel si alte zone care cuprind produse care pot fi ingerate, sa fie inchise cu un sistem care sa nu permita accesul facil pentru copil. Nu lasati produsele de toaleta personale la indemana copiilor, acestia au tendinta sa imite actiunile parintilor si pot aparea diverse probleme dermatologice sau de alta natura. Nu lasati produsele de mici dimensiuni (nasturi, monede, bijuterii, medicamente etc) la indemana lor, nu de putine ori copiii le-au inghitit.

Nu e cazul sa mai spunem ca obiectele care pot produce rani, de la foarfeci, cutite pana la arme, trebuie tinute sub supraveghere maxima. Aceeasi atentie trebuie acordate prizelor de curent si geamurile lasate deschise. Pe langa aceste situatii vizibile si stiute, pot aparea probleme cu obiectele care nu sunt bine fixate, precum usile dulapurilor, televizorul de pe comoda si orice altceva care poate fi tras, miscat si atins de copil.

Lista este mult mai mare si poate include absolut orice obiect si orice situatie. Chiar daca pare o misiune fara prea multi sorti de izbanda, un adevarat tur de forta, multe din actiuni pot fi prevenite prin mici actiuni din partea parintilor sau a celor care supravegheaza copilul.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com