Home >> Tehnologie >> Cat de sigura este casa ta?

Cat de sigura este casa ta?

Lumea incepe sa devina un loc mai sigur cu fiecare an si fiecare noua descoperire tehnologica. O spun statisticile care indica faptul ca ca desi au fost probleme sociale, economice si multi oameni au ramas fara locuri de munca, rata criminalitatii este in scadere fata de anii ’90.

Ce este in spatele acestei imbunatatiri spectaculoase si pe scara larga? S-au propus tot felul de explicatii pentru acest fapt, dar pana la urma vorbim de un cumul de factori ca tendinta demografica actuala in multe tari occidentale, unde populatia imbatraneste precum si faptul ca fortele de politie mult mai pregatite si mai bine dotate material.

O alta explicatie este ca oamenii au inceput sa investeasca in siguranta caselor lor. Necesitatea unui sistem securitate si concurenta din ce in ce mai mare a dus la scaderea pretului pentru interfoane, senzori de miscare si iluminat, camere de luat vederi cu vedere nocturna si multe altele. Utilizarea unui sistem de supraveghere video Ultramaster de exemplu permite folosirea de multiple camere video, inregistrarea informatiei si accesarea ei online din orice loc din lume.

Cat de util este un sistem de securitate? Valorile difera de la o tara la alta; in SUA de exemplu are loc o spargere la fiecare 15 secunde si unu din trei rezidenti au avut aceasta problema macar odata in viata. Se cauta in general obiecte mici (bijuterii, laptopuri, camere foto si video, electronice, telefoane mobile) si bani – acestia fiind de obicei folositi pentru achizitia de droguri – si care pot fi valorificate rapid. Valorea medie a obiectelor furate este de 1750$, iar politia recupereaza in medie doar 13% din obiectele furate.

85% din spargeri sunt facute de amatori, marea majoritate barbati pana in 25 ani, care prefera accesul rapid pe geam sau pe usa. Daca acestea nu sunt deschise, se folosesc diverse instrumente gen surubelnita, cleste sau ciocane mici.

Spargerile se dau de obicei in timpul zilei cand ocupantii sunt la munca sau la scoala. Lunile cele mai pline de astfel de evenimente sunt Iulie si August cand lumea este plecata in concedii. La polul opus, cea mai „linistita” luna este Februarie.

Care este situatia in Romania? Conform statisticilor actuale, la sfarsitul anului 2013 au fost condamnati 9157 de persoane pentru furturi. In cazul furturilor din locuinte, de cele mai multe ori hotii au profitat de faptul ca usile de la apartamente nu erau asigurate, astfel ca in 55% din cazuri au actionat in timpul zilei in cursul saptamanii. Pe parcursul weekendului, cele mai multe furturi au avut loc noaptea, acestea reprezentand 56,3% din cazuri.

In mediul urban, furturile au loc in special pe perioada noptii si in timpul saptamanii (60,8% din cazuri), dar si in weekend (60,1% din cazuri).

Concluzia este clara si o indica si statisticile politiei: casele care au sisteme de securitate instalate, cu sisteme de alarma, iluminare puternica si care presupun prea mult efort, sunt evitate de hoti. Desigur, niciun sistem nu poate inlocui precautia, asa ca inchideti usa pe interior cand sunteti in casa, nu uitati ferestrele deschise, in special vara. Raportati catre politie situatiile suspecte iar cand plecati in concediu rugati vecinii sa verifice din cand in cand daca totul este in regula, inclusiv sa va preia corespondenta daca aceasta este lasata la usa.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × four =

Booking.com