Home >> Tehnologie >> Cat este ceasul?

Cat este ceasul?

Oamenii sunt fascinati de timp. Este unitatea de masura cea mai des folosita si prezenta in aproape toate device-urile electronice. Pe baza timpului se stabilesc alte unitati de masura, se dau bani, se cumpara produse, se livreaza, se navigheaza, se calatoreste in spatiu..de fapt intreaga existenta a umanitatii este legata de timp.

Dar timpul nu a fost masurat cu exactitate pana acum cateva sute de ani. Multa vreme soarele era cel mai bun etalon de masura si nimeni nu isi punea problema ca a intarziat 5 minute. Nevoia de masurare a timpului a aparut odata cu navigarea peste oceane, pe distante mari, unde folosirea instrumentelor existente era inexacta, ceea ce putea duce la deviatii de traseu de ordinul sutelor de mile marine.

Asa ca oamenii s-au hotarat sa stabileasca un etalon pentru masurarea timpului. Evident, ca in cazul oricaror masuri globale, acestea au avut de suferit diverse modificari pana se ajunga la standardul actual. Odata cu stabilirea standardului, a aparut nevoia de unelte de masura, mai exact de ceasuri. Initial au fost gandite pentru cladiri ca odata cu trecerea timpului si miniaturizarea pieselor sa se ajunga la ceasul de mana. Omul putea avea in sfarsit control asupra timpului sau.

Si pentru pentru a-i afisa omului timpul cat mai exact, au aparut firme care se remarca prin creearea de ceasuri de exceptie. Cine nu isi doreste sa poarte macar unul din renumitele ceasuri Tissot? Vedetele ne invita sa le cumparam si fac reclama celebrelor ceasuri Fossil si apreciatelor ceasuri Atlantic. In toate formele si marimile, pentru barbati, femei, copii, mai scumpe sau mai ieftine, ceasurile sunt disponibile pretutindeni in lume. Pentru cei care vor mai mult de la un ceas, acestea pot oferi temperatura ambientala, cronometru, rezistenta sub apa si multe altele.

De curand au aparut si asa numitele smartwatch, un fel de minicalculatoare de purtat la mana. Acestea mizeaza pe interfata sensibila, informatii detaliate si conectiune la internet si la telefonul mobil al purtatorului. Disponibile in diverse forme si marimi, au fost lansate chiar si de producatori care nu aveau nicio legatura cu orologia, pentru simplu fapt ca noile ceasuri nu mai masoara doar timpul ci au devenit un instrument de marketing si comunicare, motiv pentru care producatori din diverse domenii vor sa fie inclusi. Ramane ca timpul sa dovedeasca daca ceasul asa cum il stim va rezista sau vom trece toti la variantele electronice, extrem de complexe.

 

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


four × five =

Booking.com