Home >> Mediu >> Ce cantitate de apa este necesara pentru a face diverse produse

Ce cantitate de apa este necesara pentru a face diverse produse

Fiecare persoana are o „amprenta asupra apei”, care este cantitatea de apa proaspata pe care o folosim de zi cu zi, plus apa necesara pentru a produce orice bunuri si servicii pe care le consumam. In general, suntem constienti de apa folosita pentru a produce diverse produse, si mai putin de apa pe care o bem.  Este ceva obisnuit sa ne gandim la apa folosita la dus, pentru masina de spalat vase sau rufe sau robinetul care l-am uitat deschis in baie.

Dar este important să nu uitam de amprenta de apa pentru de bunuri si servicii externe, cum ar fi alimentele, pentru ca este mai mare decat banuiti. Va prezentam o lista despre cati litri de apa (indiferent de sursa) sunt necesari pentru a produce diverse produse, incepand de la crestera/crearea produsului  pana la realizarea produsului finit (via National Geographic)

Bauturi:

1 litru de lapte necesita 877 litri de apa. Laptele necesita apa pentru pasunarea bovinelor, precum si pentru procesare si ambalare.

1 litru de vin necesită 1000 litri de apa, cantitate necesara pentru cresterea strugurilor.

1 litru de bere necesita 686 litri de apa, marea majoritate a apei este folosita pentru cresterea orzului.

1 litru de cafea necesita 870 litri de apa . Daca toata lumea ar bea o ceasca de cafea in fiecare dimineata , s-ar consuma pe parcusul unui an 120 de miliarde de metri cubi de apa.

1 litru de ceai necesita 127 litri de apa . Daca fiecare om din lume ar bea o cana de ceai in fiecare dimineata, s-ar consuma 30 miliarde metri cubi de apa pe an.

Boabe:

1 kg de grau necesita  1000 l de apa .  Productia de grau consuma 12% din consumul de apa la nivel mondial pentru intreaga planeta pentru crestera plantelor.

1 kilogram de orez necesită 3400 litri de apa, adica 21% din consumul de apa la nivel mondial, apa necesara pentru cresterea plantelor.

1 kilogram de porumb necesită 800 litri de apa. La nivel mondial, anual se consuma 550 miliarde metri cubi de apa, adica 8% din consumul de apa.

Carne:

1 kilogram de carne de vită necesită 13 metri cubi de apa, incluzand mancarea si apa necesara atat pentru animal cat si pentru pasune precum si procesarea carnii.

1 jumatate de kilogram de capră necesită 127 galoane de apă .

1 kilogram de carne de porc necesită 4200 litri de apa, incluzand mancarea si procesarea carnii.

1 kilogram de carne de pui necesită 3400 litri de apa, incluzand mancarea si procesarea carnii.

Altele :

1 tricou de bumbac necesită 2700 litri de apa, din care 45% pentru irigarea bumbacului, 41% apa de ploaie care se evapora de pe campurile de bumbac si 14% apa folosita in procesul de productie.

1 hamburger de 150 grame necesita 2500 litri de apa. Doar pentru jumatate de kg de carne sunt necesari 6800 litri de apa, dar in hamburger sunt adaugate si alte produse.

1 felie de paine necesita 40 litri de apa.

500 de coli de hartie necesita 5000 de litri de apa.

Multe tari importa aceste produse pentru a reduce impactul asupra resurselor locale. Asta duce insa la aglomerarea cererii in alte tari ceea ce duce la probleme cu apa, ceea ce poate duce intr-un final la probleme sociale. Daca vreti sa aflati care este „amprenta” de apa la nivel individual, folositi acest calculator.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


seven − 3 =

Booking.com