Home >> Social >> Ce este martisorul?

Ce este martisorul?

Prezent in multe state din estul si sud-estul Europei sub diverse forme si denumiri, dar cu precadere in zonele locuita de populatia vorbitoare de limba romana sau aromana, martisorul este un simbol al primaverii, al revenirii la viata. Cuvantul  martisor are origini latine si este numele popular al lunii Martie. Forma acestuia s-a schimbat in timp, la inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda, ca mai tarziu sa apara sub forma unor margele sau pietricele de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul. In zilele noastre semnificatia martisorului aproape a disparut fiind inlocuit de alte cadouri cu animalute din plastic sau din sticla, pixuri, inimioare , fete zambitoare sau alte obiecte personalizate.

Arheologii au descoperit ca prima zi din luna martie se celebra inca de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primaverii fiind confectionate din timpul iernii. Dacii credeau ca martisoarele aduceau si le purtau pana cand infloreau copacii. Culorile insa erau diferite, snurul era alb si negru. Negru reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii. Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei. Mai tarziu, culoarea lor s-a schimbat in rosu si alb,  culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. Culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului.

Folclorul indica diverse legende despre ce reprezinta cele doua fire. O legenda vorbeste despre momentul in care Soarele a coborat intr-un sat la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l intr-o temnita. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu pana cand intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si s-au înfruntat zile intregi pana când zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. De atunci tinerii impletesc doua fire, unul alb si unul rosu pe care ii ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati.

O alta legenda spune ca frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum de sub zapada rasare un ghiocel. Iarna a chemat vantul si gerul sa distruga floarea si ghiocelul a inghetat, insa Primavara a dat la o parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor. O picatura de sange fierbinte a cazut pe floare facand-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu pe zapada alba.

Traditia martisorului este usor alterata la nivel regional, depasind chiar granitele tarii, fiind prezenta in Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Albania si Macedonia. In Bulgaria de exemplu, „matenitsa” cum sunt denumite martisoarele in limba bulgara, au fost acceptate ca un semn de ritual, ca o amuleta creata special pentru a te proteja de spiritele rele. In Moldova, Muntenia, Dobrogea si unele parti ale Bucovinei exista obiceiul ca la 1 Martie, parintii sa lege copiilor lor o moneda de argint sau de aur la gat sau la mana. Moneda, legata cu un snur rosu, se numeşte martisor, martigus sau mart.

In Banat fetele se spala cu zapada ca sa fie iubite si, la fel ca in Bucovina, ele sunt cele care ofera martisoare baietilor, martisoare care de obicei sunt facute chiar de ele. In alte zone ale tarii, fetele isi atarna firul impletit la gat, in credinta ca nu vor fi fie arse de soare peste vara, conform zicalei: „Cine poarta martisoare / Nu va fi parlit de soare”.  Dupa trecerea perioadei, in unele zone martisoarele sunt legate de copaci, iar in localitatile din Transivania, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, considerandu-se ca pot speria duhurile rele.

 

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eighteen − 4 =

Booking.com