Home >> Editoriale >> Ce inseamna aurul pentru omenire?

Ce inseamna aurul pentru omenire?

Aurul are o istorie fascinanta si un loc special in randul metalelor. Pentru mii de ani a fost folosit ca ornament, moneda de schimb, standard pentru monedele actuale si mai recent, a inceput sa fie folosit intr-o larga varietate de produse electronice si aplicatii medicale.

Simbolul chimic al aurului este Au, din cuvantul latin pentru aur: aurum. Proprietatile unice ale aurului l-au propulsat intr-un rol central in istoria si dezvotarea omenirii. Primele monede de aur au fost batute in perioada anilor 550 i.Hr. sub regele Cresus al Lidiei – o provincie in Turcia de azi – si a devenit rapid metoda de plata acceptata de comercianti si soldatii mercenari din jurul Mediteranei.

Aurul este un metal remarcabil, care se gaseste rar, avand o combinatie de neegalat de proprietati chimice si fizice. Este singurul metal galben si singurul metal care nu se oxideaza la expunerea in aer la temperatura normala, ceea ce inseamna ca nu rugineste si nu isi pierde luciul.

In forma pura, aurul are o culoare galbena, cu un luciu metalic. Pentru crearea unor bijuterii de aur, acesta este amestecat sau aliat cu alte metale, cum ar fi argint (Ag), cupru (Cu), zinc (Zn), nichel (Ni), platina (Pt), paladiu (Pd), telur (Te), fier (Fe ), si creeaza diferite nuante de culori, de la alb-argintiu la verde si rosu-portocaliu.De obicei, galben rosiatic, galben si verde sunt realizate prin adaugarea de diferite cantitati de cupru (Cu) si argint (Ag) pentru a produce aliaje de 10 pana la 14 carate.  Aceste tratamente de variatie de culoaresunt cele mai utilizate in bijuterii gen cercei aur , coliere, inele din aur , verighete, pandative etc.

Aurul se gaseste in natura in vene de cuart si depozite secundare aluviale ca un metal liber sau intr-o stare combinata. Aurul este un metal rar, fiind al 75-lea metal in ordinea abundentei in scoarta Pamantului. Acesta este aproape intotdeauna asociat cu diferite cantitati de argint; aliajul natural de aur-argint este numit electrum. Pe langa prezenta langa alte minerale, aurul apare si in apa de mare in proportie de 5 pana la 250 parti greutate la 100 de milioane parti de apa.

Aurul este cotat cu valoarea de 2,5 pe scara Mohs de duritate – aproximativ la fel cat o unghie. Aurul pur este atat de moale si maleabil incat un om puternic il poate stramba cu mainile goale si sa-i dea orice forma. Prin urmare, aurul a fost utilizat de catre artizani din intreaga lume de-a lungul timpului. Este apreciat pentru conductivitatea electrica si inertia chimica in special in medii dure, unde temperaturile pot varia de la -55 ° C pana la 200 ° C.

Stiati ca: circa 30 de grame metal poate fi tras intr-o sarma lunga de 8 km? Aurul poate fi batut in foi atat de subtiri incat lumina poate trece prin ele. Aurul de inalta puritate reflecta razele infrarosii aproape complet, facandu-l ideal pentru reflectia caldurii si radiatiei.

Se estimeaza ca tot aurul existent in acest moment ar incapea intr-un cub cu laturile de 20 metri, adica sunt aproximativ 171.300 tone de aur. Dupa alte masuratori, valoarea nu ar fi decat de 155.244 tone. Valorile exacte nu se stiu pentru ca nu exista o evidenta clara a aurului existent si a celui extras. Oricum ar fi, valoarea lui de piata dupa actualele masuratori ar ajunge la 950 miliarde dolari. Se estimeaza ca acum mai sunt circa 52.000 de tone de aur ce pot fi extrase, in conditiile in care in fiecare an se extrag circa 2500 de tone de aur la nivel global.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com