Home >> Editoriale >> Ce inseamna incaltamintea pentru omenire?

Ce inseamna incaltamintea pentru omenire?

Istoria dezvoltarii umane arata ca importanta protejarii piciorului a fost recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. Cunoastem azi inregistrari din civilizatia egipteana, chineza si alte civilizatii despre incaltaminte. Incaltamintea este pomenita si in  Biblie si evreii au facut referinte la aceasta avand semnificatie juridica, in special la incheierea unor afaceri.

Incaltamintea ajunge mai tarziu sa stabileasca rangul omului, devine motiv de poveste (vezi povestea Cenusaresei) si de realizare in viata. Diverse tipuri de incaltaminte au aparut in dorinta de a rezolva diverse solicitari si de a fi necesare si utile intr-o anumita zona sau situatie, cum ar fi espadrilele (vezi pagina) sau pantofii cu toc inventati in Orientul Mijlociu pentru a  feri piciorul de nisipul fierbinte. Romanii foloseau doua tipuri de pantofi-Solea, sau sandale, care acopereau talpa piciorului si erau purtati la domiciliu si in societate, si Calceus, care acoperea intreg piciorul si erau purtati intotdeauna cu toga cand persoana pleca in strainatate.

Designul fiecarei perechi de incaltaminte indica bunastarea si pozitia sociala, reflectat in calitatea materialului folosit si in complexitatea lucrarii. Incaltamintea devine mod de apartenenta la un grup, exemplu cizmelor de cowboy sau motociclistilor. Tocurile inalte devin simbol al feminitatii in timp ce pentru comoditate sunt folosit pantofi cu talpa joasa, ce pot fi purtati mult timp pe parcursul unei zile. Astazi, celebritatile sunt cunoscute pentru numarul mare de perechi de pantofi pe care le detin si in medie, o femeie detine 25 de perechi de pantofi iar pe parcursul vietii, cumpara in medie 469 de perechi.

Conform unui cercetator american, incaltamintea a inceput sa fie folosita pe scara larga acum peste 30.000 de ani, ceea ce a dus la slabirea puterii degetelor de la picioare, spune antropologul Erik Trinkaus, care a studiat oasele umane timpurii. El atribuie aceasta schimbare anatomica prin inventarea unei incaltaminte care a redus nevoia ca piciorul sa fie puternic, flexibil si echilibrat.

Primele imagini cu picioare incaltate in cizme sunt vizibile in picturile rupestre din Spania. Primele perechi de incaltaminte erau facute din bucati de piele infasurate in jurul piciorului, ca mai tarziu grecii sa inventeze incaltamintea care ajungea pana la jumatatea piciorului. Odata cu trecerea timpului, materialul s-a schimbat si printii secolului IX si X purtau incaltaminte din lemn.

Incaltamintea a schimbat si regulile sociale. In Europa, in secolele XVI-XVII tocurile de pantofi au fost intotdeauna de culoare rosie. Tocurile inalte de 15 cm erau purtate de nobili in secolul al XVII. Acestia erau insotiti de cate doi servitori care aveau grija ca nobilul sa ramana pe picioarele sale.

Se crede ca tocurile inalte pentru femei au fost purtate initial de Caterina de Medici, o nobila italiana din secolul XVI care era scunda si a vrut sa faca o impresie diferita la sosirea ei in Franta, ca viitoare sotie a regelui Henry.O alta regina, de data asta regina Victoria, este responsabila pentru primele cizme create special pentru femei, in 1840.

In ciuda problemelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial, pantofii cu talpa inalta erau inca foarte populari. Designerii au creat tocuri inalte folosind materiale care nu erau rationalizate. Roger-Henri Vivier este creditat (sau cel putin este cel care a re-popularizat) tocurile stilleto in anii 1950.

In anumite tari, incaltamintea este privita ca un obiect ce tine de respect si obiceiurile locale. De exemplu, in Japonia se obisnuieste ca oamenii sa se descalte inainte sa intre in casa si sa incalte o pereche de papuci de casa. In religia islamica si iudaica, piciorul drept este intotdeauna primul care este bagat in pantof iar piciorul stang este intodeauna primul care este scos din pantof, ideea fiind ca partea dreapta este mai importanta ca partea stanga. Este interzis sa se mearga doar cu un pantof, fie sunt purtati amandoi, fie niciunul.

Exista inclusiv situatii care au trebuit, sa spune asa, prevazute expres sau care aveau probabil o anumita insemnatate la momentul respectiv. In Winnatka, Illinois este interzis descaltatul in cinema daca persoanei respective ii miros picioarele. Pe strazile din Maine nu se poate merge daca persoana nu este legata la sireturi, in timp ce in Dakota de Nord nu se poate adormi pe jos cat timp persoana are incaltaminte in picioare.

Ultimul trend in domeniu sunt pantofii imprimati folosind imprimante 3D. Folosirea imprimantelor permite crearea de pantofi intr-un timp scurt si care permit designerilor o libertate de exprimare sporita.

Incaltamintea si-a pus amprenta si asupra altor planete. Este emblematica urma de bocanc lasata de Neil Amstrong la prima aselenizare. Ca un fapt amuzant, cizmele in care a fost incaltat acesta inca mai plutesc in spatiu.

Articol prezentat de walkin-incaltaminte.ro

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

One comment

  1. Pentru mine, încălţămintea este un nume care… defineşte nişte instrumente de tortură !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com