Home >> Arhitectura >> Ce inseamna o casa pasiva?

Ce inseamna o casa pasiva?

Termenul de casa pasiva se refera la un standard de constructie pentru care o cladire trebuie sa-l indeplineasca. Pentru ca o constructie sa fie considerata casa pasiva, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

1. Energia necesara pentru incalzirea spatiului nu trebuie sa depaseasca 15 kWh pe metru patrat de spatiu locuit pe an sau  10W pe metru patrat in perioada cea mai aglomerata.

In zonele unde este necesara racirea constructiei, necesarul de energie pentru racirea spatiului trebuie sa fie apropiat de cel de incalzire al spatiului, la care se adauga inca o valoare mica pentru dezumificarea cladirii.

2. Necesarul principal de energie, cantitatea de energie necesara pentru toate activitatile casei (incalzire, apa calda, curent etc) nu trebuie sa depaseasca 120 kWh pe metru patrat de suprafata tratata pe an.

3. Cat priveste etansitatea casei, valoarea nu trebuie sa depaseasca 0.6 pe ora la o presiune de 50 de Pascali, atat in stadiul presurizat (casa este inchisa complet) cat si in stadiul cand este nepresurizata (cantitatea de aer care trece prin casa).

4. Comfortul termic trebuie sa fie la fel pentru toate zonele locuibile din casa atat in timpul iernii cat si in timpul verii, iar temperatura sa nu depaseasca mai mult de 25 °C pentru 10% dintr-o ora.

Urmatoarele principii de constructie se aplica pentru o casa pasiva:

Izolarea termica
Toate componentele de construcție netrasparente ale casei trebuie sa fie foarte bine izolate atat la exterior cat si la interior (vata minerala, gips carton, fibra de sticla etc)  . Pentru climatele mai reci si termperate, acest lucru inseamnă un coeficient de transfer termic (U-valoare) de cel mult 0,15 W / (m²K) , adică pierderea unui maxim de 0,15 wati pe grad de diferenta de temperatura pe metru patrat de suprafata exterioara. Informatii despre coeficientii de transfer termic si materialelele ce pot fi folosite pot fi obtinuti in momentul in care se achizioneaza materialele de la orice depozit de materiale de constructii.

Ferestrele
Ferestre trebuie sa fie bine izolate si dotate cu geamuri low-e umplute cu argon sau kripton, pentru a preveni transferul de caldura. Pentru climatele mai reci si cele din zone termperate, acest lucru inseamnă o valoare U de 0,80 W / (m²K) sau mai puțin, cu valoarea g in jur de 50% (valoarea g = proportia de energie solara disponibila pentru o camera).

Recuperarea caldurii din ventilatie
Recuperarea caldurii orin ventilatie eficienta este esentiala, pentru a permite o buna calitate a aerului interior cat si pentru  economisirea energiei. Intr-o casa pasiva, cel putin 75% din caldura aerului evacuat este transferata aerului proaspat care intra cu ajutorul unui schimbator de caldura.

Etanseitatea cladirii
Scurgerea necontrolată prin goluri trebuie sa fie mai mica de 0,6 din volumul total al casei pe ora în timpul unui test de presiune la 50 Pascal (atat sub presiune cat si depresurizat).

Absența puntilor termice
Toate marginile, colturile, conectiunile, strapungeri, borduri etc trebuie sa fie planificate si executate cu mare grija, astfel incat puntile termice sa fie evitate pe cat posibil iar acolo unde nu se poate , sa fie minimizate la maxim.

Booking.com

Check Also

Acest „copac” inteligent are avantajele ecologice ale unei paduri mici

Planificarea unui oras nu este ceva simplu, mai ales cand se doreste o dezvoltare durabila …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


16 − eleven =

Booking.com