Home >> Arhitectura >> Ce inseamna o casa „verde”?

Ce inseamna o casa „verde”?

Evident, nu ne referim la culoarea verde cat la termenul de „verde”, adica ecologic, prietenos cu mediul, in ton cu natura. Vom prezenta in materialul urmator informatii despre materiile prime, ecologice,  folosite pentru constructii, cum ar fi pluta, bambus, cărămidă, lemnul vechi de stejar și granitul.

O cladire care este verde este adesea menționata ca fiind durabila sau ecologica. Acest lucru inseamna ca incepand de la stadiul de proiectare si terminand cu constructia si materialele utilizate, include o serie de strategii care împreună fac cladirea mai eficienta energetic fara a epuiza resursele naturale. Utilizarea de materiale durabile este foarte importanta in constructia de case. Dar acesta este doar un aspect al procesului global.

Aceste materiale trebuie să fie utilizate in asa fel incât costurile de intretinere ale unei clădiri sa fie reduse. Aceste materiale ajuta la conservarea energiei si imbunatateste sanatatea locatarilor. In plus, folosirea acestor materiale poate duce la o flexibilitate mai mare a designului.

O descriere a unei case „verzi” ar fi  “crearea unui model de constructie sanatos si care tine cont de resursele existente, renovare, operare, mentenata si demoloare.”  In lume exista diverse standarde care stabilesc daca o casa indeplineste aceste reguli, unul din cele mai utilizate fiind LEED: Leadership in Energy and Environment Design.

Europa, in special Germania si Olanda, precum si Asia, in special Japonia, sunt mult mai avansate in crearea de constructii sustenabile. De exemplu, Muzeul Miho din Kyoto, Japonia (creatia arhitectului chinez IM Pei) a fost construita cu peste 80% din stuctura sub pamant, pentru a pastra peisajul natural. In Asia exista o lunga traditie de a creea cladiri luand peisajul in considerare.

Pe scurt, materialele ecologice ofera:

Beneficii specifice pentru ocupanti care includ dar nu se limiteaza la:
Administrare/Inlocuire redusa
Salvarea de energie
Imbunatatirea sanatatii ocupantilor

Materialele ecologice sunt compuse din resurse regenerabile si este mandatoriu ca ele sa fie:
Eficiente dpdv resurse
Imbunatateasca calitatea aerului
Sa fie eficiente energetic
Sa conserve apa si
Sa fie accesibile.

Materiale ecologice sunt:
Facute din continut reciclat
Au in componenta structuri naturale, abundente sau regenerabile
Sunt disponibile local
Salvate, renovate sau reconditionate
Reutilizabile sau reciclate
Durabile – trebuie sa tina mai mult decat materialele conventionale.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com