Home >> Mediu >> Ce inseamna petrolul pentru omenire

Ce inseamna petrolul pentru omenire

Legatura oamenilor cu petrolul si derivatele sale exista de sute de ani. Folosit initial pentru incalzit si iluminat, petrolul a devenit azi „sangele” natiunilor industrializate.

Petrolul in forma naturala este lichid galben-negru gasit in formațiuni geologice de sub suprafata Pamantului, care este de obicei rafinat in diferite tipuri de combustibili. In functie de compozitia titeiului si de cerintele pietei , rafinariile pot produce diverse produse petroliere. Cea mai mare parte a produselor petroliere este folosit ca „purtători de energie”, adică diferite tipuri de combustibili. Acesti combustibili includ sau pot fi amestecati pentru a da benzina, combustibil pentru avioane, motorina – click aici pentru motorina online – si pacura.

Fracțiunile mai grele ( mai puțin volatile ) pot fi de asemenea utilizate pentru a produce asfalt – vezi aici bitum rutier pret, gudron , parafina, uleiuri grele si de lubrifiere . Rafinariile produc si alte substante chimice, dintre care unele sunt folosite in procese chimice pentru a produce materiale plastice și alte materiale utile .

Deoarece petrolul conține adesea molecule care contin sulf in cateva procente, sulful elementar este adesea produs ca un produs petrolier, pe langa carbon sub forma de cocs de petrol si hidrogenu. Hidrogenul produs este adesea folosit ca produs intermediar pentru alte procese de rafinare, cum ar fi uleiul de hidrocracare și hidrodesulfurare.

Peste 6000 de obiecte sunt realizate din derivate de petrol, inclusiv: fertilizatoare, linoleum, parfumuri, insecticide, detergeni, telefoane, antiseptice, haine, sapun si multe altele.

Se estimeaza ca in lume se consuma aproximativ 90 de milioane de barili de petrol pe zi. Pe baza datelor primite de la OPEC la inceputul lui 2013, cele mai mari rezerve de petrol incluzand depozitele non-conventionale sunt in Venezuela (20% din rezervele mondiale), Arabia Saudita (18%), Canada (13%) si Iran (9%).

Iata cateva informatii despre folosirea petrolului de-a lungul timpului.

Prima utilizare a petrolului a fost in China, cand s-au folosit tevi de bambus pentru a extrage petrol de la o adancime de 240 de metri. Petrolul era cunoscut sub numele de „apa care arde” si a fost folosit pentru a evapora apa din saramura si a produce sare.

Cea mai adanca forare dupa petrol a fost in 2009, cand platforma petroliera transoceanica Deepwater Horizon a ajuns la o adancime de 10683 de metri. Chiar daca recordul inca mai exista, platforma petroliera a explodat sase luni mai tarziu, aruncand 4,9 milioane de barili de petrol in Golful Mexic.

Cea mai longeviva extractie de petrol dintr-un put petrolier este sonda McClintock #1, care a inceput sa extraga in August 1861 si functioneaza si azi.

Cel mai mare camp petrolier din lume este Safaniya in Arabia Saudita, masurand 50 km pe 15 km.

Utilizarea combustibililor fosili poate avea un impact negativ asupra biosferei Pamantului, prin eliberarea de gaze poluante in aer care au efect de sera, precum si prin evenimente daunatoare asupra mediului, cum ar fi scurgerile de petrol. In plus, petrolul este un combustibil care se se extrage greu si in cantitati limitate, care vor fi epuizate in curand.

Acesta este motivul pentru care se lucreaza intens la gasirea unor forme de energie alternativa, care sa reduca sau sa anuleze dependenta natiunilor de produsele petroliere. Chiar daca va mai trece ceva timp pana se vor gasi inlocuitori suficient de buni si care pot fi produsi in cantitate suficient de mare pentru a satisface nevoile tuturor, cu siguranta acesta este viitorul. Se mizeaza foarte mult pe energie regenerabila, obtinuta din surse ecologice si care ar trebui sa inlocuiasca in urmatoarele decenii produsele petroliere.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


12 − two =

Booking.com