Home >> Tehnologie >> Ce inseamna tehnologia LED?

Ce inseamna tehnologia LED?

LED (light-emitting diode) inseamna o dioda care emite lumina; este o sursa de lumina care permite modularea formei radiatiei luminoase. Datorita acestei calitati, LED-urile sunt folosite intr-o gama larga de aparate, in special datorita costului scazut, cu 85% mai mic decat al becurilor incandescente si cu 50% fata de becurilor fluorescente. Becurile LED pot ajunge pana la 50.000 de ore de iluminat, fiind astfel foarte fiabile si foarte rar avand nevoie de suport tehnic. Le regasim peste tot in lume si probabil multi dintre noi avem in casa spoturi cu led sau becuri care folosesc aceasta tehnologie. 

Un LED este format din mai multe straturi de material semiconductor. Spre deosebire de becul incandescent, care produce un spectru continuu de lumina, LED-ul emite lumina de o anumita culoare sau lungime de unda, in functie de materialul folosit ca baza.  Generarea luminii albe se face in doua moduri: prin amestecarea culorilor, rosu, verde si albastru sau prin depunerea unui strat de fosfor pe un LED albastru.

LED-urile sunt utilizate intr-o gama larga de aplicatii datorita caracteristicilor lor unice, care includ dimensiunea compacta, usurinta la intretinere, rezistenta la rupere, precum si capacitatea de a concentra lumina intr-o singură directie. LED nu contin mercur, fiind mai sigure atat pentru utilizatori cat si pentru mediu.

Comercializarea LED-urilor pe scara larga a inceput abia recent, la ani de zile distanta dupa ce a fost descoperita electroluminescenta in 1907. Abia in anii 1970 au incept sa fie comercializate pe scară larga, fiind folosite pentru inlocuirea indicatoarelor incandescente, initial la echipamente scumpe din laboratoarele de cercetare si ceva mai tarziu, la televizoare, radio, telefoane, calculatoare si ceasuri. Utilizarea lor a luat avant in ultimii ani sistemul de iluminat LED a inceput sa fie folosit in multe alte domenii. De exemplu, prin folosirea partiala a acestui sistem pentru iluminatul stradal, in Buenos Aires s-a reusit reducerea consumului de energie cu valori de peste 50% si se estimeaza o reducere de 97% daca vor fi inlocuite toate becurile folosite pentru iluminarea strazilor.

In plus, tehnologia se combina cu alte descoperiri. Se doreste folosirea de senzori care sa monitorizeze zona si care sa stinga sau sa aprinda lumina in functie de perioada zilei, sa reduca intensitatea atunci cand exista alte surse de lumina prezente, sa creasca in intensitate in conditii definite de catre utilizatori. Pe langa iluminare, LED-urile au inceput sa fie folosite in sistemele multimedia si in zona de divertisment. Folosirea unui proiector led poate genera efecte de lumina pe fatadele cladirilor pentru un iluminat arhitectural deosebit, fiind foarte rezistente la praf si umezeala.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + seventeen =

Booking.com