Home >> Tehnologie >> Ce televizor sa cumperi: LED, LCD sau Plasma?

Ce televizor sa cumperi: LED, LCD sau Plasma?

Care este cea mai buna alegere cand vine vorba de televizorul pentru acasa? Deja vechile modele cu tub nu se mai gasesc la vanzare, locul lor fiind luat de noile tehnologii. Astazi exista zeci de modele de televizoare LCD, LED si Plasma. Alegerea este foarte grea, fiecare tip de televizor avand avantaje si dezavantaje atat la nivel tehnic cat si in privinta costului.

Televizoarele LCD (liquid crystal display-ecran cu cristale lichide) variaza ca marime a diagonalei (partea efectiva de ecran) de la cativa centimetri la valori peste peste doi metri si sunt disponibile peste tot in lume. Televizoarele LED (light emitting diodes – diode care emit lumina) sunt de fapt tot televizoare LCD, doar ca folosesc LED-uri ca sursa de lumina pentru ecran. Tehnologia de baza este aceeasi pentru ambele tipuri de televiziune, care au doua straturi de sticla polarizat prin care cristalele lichide blocheaza sau lasa sa treaca lumina.

Diferente intre televizoarele LED si LDC este data de faptul ca LCD foloseste lumini fluorescente in timp ce LED-urile folosesc aceste diode emitatoare de lumina. De asemenea, plasarea diodelor pe un televizor LED poate diferi. Luminile fluorescente intr-un televizor LCD sunt întotdeauna in spatele ecranului. Pe un televizor LED, diodele pot fi plasate fie in spatele ecranului sau in jurul marginilor acestuia.  Diodele emitatoare de lumina pot fi plasate fie in spatele ecranului sau in jurul marginilor sale. Diferenta de lumina si locatia diodelor inseamna ca, in general, televizoarele LED sunt mai subtiri decat LDC, dar acest lucru incepe sa se schimbe. Inseamna, de asemenea, ca televizoarele LED au o mai mare eficienta energetica si pot oferi o imagine mai clara decat televizoarele LCD.

O alta diferenta intre LED si LCD o reprezinta modul in care primele folosesc culorile pentru afisarea imaginii.  Televizoare cu LED-uri ofera o imagine mai bună pentru două motive de baza. In primul rand, televizoarele LED lucreaza cu o paleta de culori sau lumini distincte numite RGB (red, green, blue – rosu, verde, albastru), pentru a produce imagini mai realiste si mai clare. In al doilea rand, diodele emitatoare de lumina pot fi estompate. Capacitatea de reglare a intensitatii luminoase de la lumina primita din spate de un TV cu LED-uri permite afisarea unei imagini care are negru foarte apropiat de culoarea „reala” prin blocarea de mai multa lumina care trece prin panou.Această capacitate nu este prezent pe televizoare care au diode LED pe margine, insa acestea pot afisa un alb mai „real” decat LCD.

Pentru ca toate aceste televizoare LCD sunt cu ecran subtire, fiecare are special unghi de vizualizare si rezolva problemele anti-orbire. Televizoarele cu iluminare din spate asigura o vizibilitate mai buna si un unghi de vizualizare mai mare decat la televizoarele LED cu diode pe margine si fata de LCD.

Mai nou au aparut televizoarele cu ecran OLED (organic light emitting diode televisions), dar care sunt prea scumpe inca pentru a fi o optiune la cumparare pentru marea majoritate a clientilor.

Plasmele reprezinta un alt tip de ecran si obisnuiau sa domine LCD-urile deoarece erau mai mari si ofereau o imagine mai buna. LCD-urile insa, au putut oferi un pret mai mic, recuperand terenul pierdut iar LED se apropie de aceleasi preturi mici. Spre deosebire de televizoare LCD, televizoare cu plasma au trei camere cu plasma iluminate individual pentru fiecare pixel (cate unul pentru rosu, verde si albastru). Cand trece curentul prin ele, gazele din interiorul celulelor formează o plasma si lumineaza.

Plasma este o tehnologie relativ veche si pentru ca mare parte din curentul utilizat pentru a forma plasma este eliminat sub forma de caldura in infrarosu, foloseste mult mai multa energie electrica decat televizoarele LED sau LCD. Marele avantaj al acestora este dat de redarea nuantelor de negru, cu mult peste LED. Plasmele sunt foarte potrivite pentru camerele intunecate (fiind chiar nerecomandate pentru camerele luminoase), sunt in general mai ieftine decat LDC la aceeasi diagonala a ecranului, si au un timp de raspuns mai bun decat televizoarele LED sau LCD. Dezavantajele plasmelor tin de consumul ridicat de curent, degajarea unei cantitati mari de caldura, uneori se aude un zgomot de fundal.

Pentru cei care vor doar un televizor pentru camera de zi la un pret bun, consum scazut de curent si nu au mari pretentii de la imagine (oricum  cu mult superioara vechilor televizoare cu tub), LCD este solutia. 

Cei care sunt pasionati de jocuri, de imagini cu o claritate maxima pe un ecran mare (dar nerecomandat camerelor de zi luminoase), atunci Plasma este indicata.

Pasionatii de noutati in tehnologie si design TV, televizoarele LED sunt solutia perfecta, dar sunt mai scumpe decat majoritatea produselor de pe piata iar unghiul de vizibilitate este mai mic ca in cazul Plasmelor.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


two × three =

Booking.com