Home >> Sport >> Ce tip de bicicleta trebuie sa cumpar?

Ce tip de bicicleta trebuie sa cumpar?

La achizitia unei biciclete trebuie tinut cont de tipul calatoriei, destinatie, tipul bicicletei necesare, cat de des va fi folosita si nu in ultimul rand, de starea de sanatate. Este necesara o bicicleta pentru a ne plimba in week-end prin parc, pentru drumetii prin tara, drumuri catre si de la birou, competitii sportive sau pentru drumuri pe munte? Chiar daca bicicletele MTB (mountain bike) satisfac multe dintre cerintele biciclistilor de week-end, touring sau cei care merg cu ea la munca, pretul este altul si costul ar putea deveni o problema.

In functie de tipul calatoriei, bicicletele pot fi pentru:

Divertisment:  bicicleta este utila pentru un drum prin parc sau la o iesire cu copiii. Calatoriile sunt scurte, rare, pe teren plat sau usor de strabatut iar viteza nu este un factor important. Necesita foarte putin echipament, haine iar starea fizica nu este un criteriu.

Concediu: bicicleta se preteaza celor care fac drumuri lungi, persoanelor care folosesc bicicleta pentru a merge la serviciu, care trebuie sa pedaleze cel putin 20-30 de minute si care au nevoie de o conditie fizica normala.

Utilizare zilnica: este folosita cu precadere pe suprafete gen asfalt sau pavaj, avand diverse intrebuintari de la drumul catre munca pana la mersul la magazin sau la scoala pentru a lua copilul. Orice tip de bicicleta se preteaza utilizarii in aceste conditii.

Competitie: bicicleta creata special pentru viteza si performanta. Tipul de bicicleta va depinde foarte mult de suprafata pe care se concureaza, gen biciclete pentru triatlon, pentru competiti montane (MTB sau BMX), pentru asfalt sau pentru velodrom.

Terenul va influenta achizitia bicicletei si trebuie luat in considerare. Daca de exemplu, pentru a ajunge la destinatie se trece atat pe mici portiuni de asfalt dar restul traseului este off road sau cu urcari si coborari, s-ar putea ca o bicicleta MTB sau un hibrid ar putea fi mai buna decat o bicicleta de drum.

Designul si utilitatea sunt factori care la randul lor pot influenta decizia de cumparare. Chiar daca forma generala este comuna tuturor, exista totusi diferente intre ele, de la cadrul folosit, culoare, facilitati suplimentare (schimbarea vitezelor, amortizoare, spatiu de depozitare etc) pana la pozitia de pedalat. De exemplu, o bicicleta de munte este buna pentru trasee montane avand o pozitie joasa, dar aceeasi pozitie ar putea fi foarte neconfortabila in oras pentru adulti.

Un tip mai putin intalnit este bicicleta pliabila. Aceasta este proiectata sa se plieze intr-o forma compacta, facilitand transportul si depozitarea. Cand este pliata, bicicleta poate fi mai usor de transportat in cladiri, la locul de munca sau in transportul public. In plus, poate fi mai usor de depozitat in locuri compacte sau in masina. In multe mijloace de transport in comun din lume sunt interzise bicicletele conventionale, dar sunt permise bicicletele pliabile.

Pe piata exista o serie de biciclete pliabile avand diverse mecanisme de pliere, fiecare oferind o combinatie distincta de viteza de pliere, usurința de pliere, compactare, experienta la utilizare, greutate, durabilitate si pret. Pentru aceste facilitati precum si prin cerintele de structura mai existenge si un numar mai mare de piese de schimb si un design mai avansat, bicicletele pliabile pot fi mai scumpe decat modelele comparabile care nu se pliaza. Alegerea modelului, in afara de considerente de cost, implica rezolvarea diferitelor cerinte practice: o bicicleta rapida si usoara, compacta si pliabila sau un model mai rapid dar mai putin compact.

Bicicletele pliabile vin cu o mare varietate de ajustari necesare pentru acomodarea diversilor utilizatori, pentru ca de obicei suportul este facut intr-o singura marime. Drept urmare, saua si ghidonul se pot intinde de patru ori mai mult decat la bicicletele conventionale.

Cat timp este folosita bicicleta este un alt criteriu pentru achizitie. Daca este folosita zilnic, o cheltuiala mai mare s-ar putea justifica, prin calitatea produsului cumparat. Pentru drumurile ocazionale, s-ar putea sa nu fie nevoie de bicicleta sau se poate cumpara bicicleta impreuna cu altcineva. In vacante de obicei bicicletele sunt inchiriate, la fel cum exista si diverse sisteme de inchiriere in multe orase ale lumii, poate cel mai celebru fiind sistemul parizian, Velib.

Oricum ar fi, ideal ar fi ca bicicleta sa fie imprumutata pentru cateva zile pentru a vedea daca calatoria este placuta si chiar se doreste folosirea ei. Daca aceasta optiune nu este disponibila, este indicata achizitia unei biciclete ieftine pana cand se stabilieste modul de folosire si frecventa folosirii. De retinut si aspectul conditiei fizice, multi cumparatori renunta dupa putin timp de la achizitie pentru ca li se pare prea greu.

Booking.com

Check Also

(Video) Cat de repede poate merge o masina de Formula E?

Pe 13 septembrie 2014 la Beijing va avea loc prima cursa de Formula E dedicata …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com