Home >> Arhitectura >> Cea mai inalta cladire din lemn din lume va fi construita in British Columbia

Cea mai inalta cladire din lemn din lume va fi construita in British Columbia

Firma de arhitectura Acton Ostry Arhitects anunta un proiect care va duce la construirea celei mai inalte cladiri din lemn din lume, in campusul Point Grey al Universitatii din British Columbia, Canada.

Cladirea de 53 de metri va fi gata in 2017 la un pret de 51.5 USD, va avea 18 etaje si va gazdui studentii universitatii, care vor putea sta in apartamente gen studio sau pentru patru studenti. Structura va fi creata dintr-un sistem hibrid compus din pereti, tavane si podele din CLT (Cross Laminated Timber) impreuna cu conectori de otel si miezuri de beton.

Ce este CLT: material facut din lemn obtinut din resurse regenerabile care poate retine carbonul din atmosfera si care este suficient de rezistent pentru a inlocui lemnul clasic si betonul in cladiri inalte. Cantitatea de lemn necesara pentru acest proiect va proveni dintr-o derfrisare masiva a unei paduri de pini infestata cu gandaci de lemn, padure care altfel ar putrezi complet daca nu este taiata rapid.

Structura este format dintr-un podium de beton intins pe inaltimea unui etaj si doua nuclee de beton care sustin 17 etaje de lemn. Incarcarea laterala va fi preluata de catre structura de lemn in timp ce incarcarile laterale vor fi preluate de structura de beton. Evident, cea mai mare problema intr-o cladire de lemn este focul, dar arhitectii spun ca nu va fi niciun pericol. Cladirea este gandita ca o serie de compartimente mici ce se repeta a.i chiar daca focul izbucneste intr-o camera, va ramane acolo fara a se extinde. Peretii sunt ignifugati, lemnul fiind tratat si pus intre doua placi ignifuge in spatele carora se afla tevile si alte cabluri. Mai mult, desi legislatia prevede ca o camera de acest fel sa reziste o ora la un foc intens, arhitectii au dublat aceasta perioada printr-un sistem de sprinklers si surse de apa care ofera suport atat pentru stingerea incendiului de catre locatari cat si pentru pompieri. 

 

Booking.com

Check Also

Acest „copac” inteligent are avantajele ecologice ale unei paduri mici

Planificarea unui oras nu este ceva simplu, mai ales cand se doreste o dezvoltare durabila …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com