Home >> Sanatate >> Cei care lucreaza in birouri fara geamuri pierd 46 de minute de somn pe noapte

Cei care lucreaza in birouri fara geamuri pierd 46 de minute de somn pe noapte

Pentru multi oameni, existenta unui birou personal privat este o masura a senioritatii sau a pozitiei de conducere in firma. Iar daca biroul are si o vedere exterioara de exceptie, atunci deja vorbim fie de o pozitie ierarhica foarte buna sau de o companie care ofera multe pentru angajatii sai.

Ultimele cercetari in domeniu arata ca angajatorii si angajatii ar trebui sa vada aceasta situatie mai putin din punct de vedere al statutului cat al sanatatii oamenilor. O echipa interdisciplinara de arhitecti si cercetatori in medicina au realizat un studiu privind persoanele care la munca beneficiaza de lumina naturala si cei care nu beneficiaza de acest aport. Concluzia studiului este ca cei care lucreaza la un birou unde exista lumina naturala stau mai bine atat cu sanatatea cat si cu somnul, in medie acestia dormind cu 46 de minute mai mult decat ceilalti. Lucratorii care nu beneficiau de lumina naturala au obtinut rezultate mai slabe atat la vitalitate cat si la calitatea somnului.

Pentru ca studiul sa nu fie influentat de subiectivismul participantilor, cercetatorii au cerut la 21 de participanti sa poarte un ceas capabil sa urmareasca lumina zilei si modelele de activitate. Masurarea activitatilor a confirmat faptul ca lucratorii care erau privati de lumina naturala erau mai putin activi in timpul zilelor de lucru si ca dormeau in medie cu 46 de minute mai putin pe noapte. In plus, acestia aveau un somn fragmentat (sau se trezeau noaptea). In cazul celor care beneficiau de lumina naturala, acestia dormeau in medie 8.5 ore fata de 6.5 ore pe noapte si in general acestia erau mai activi, inclusiv in afara orelor de munca.

Avantajele cladirilor care beneficiaza de lumina naturala devin astfel mult mai evidente,pe langa reducerea de energie electrica necesara pentru iluminat. Si cum multi dintre oameni isi petrec aproape 90% din timp in interior, fie ca vorbim de birou sau casa personala, apare clar motivul pentru care locuintele si birourile trebuie sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala.

 

Via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eighteen + 19 =

Booking.com