Home >> Editoriale >> Cele mai poluate 10 orase din lume

Cele mai poluate 10 orase din lume

Va prezentam un top 10 al celor mai poluate orase din lume, top construit nu doar pe baza numarului de oameni afectati cat si luand in calcul sansa de a dezvolta cancer sau de a fi afectati de poluare. Se estimeaza ca decontaminarea acestor orase ar costa circa 500 milioane de dolari, o suma infima daca este sa ne gandim de exemplu la sumele investite ulterior pentru curatarea apelor poluate. Ramane de vazut daca va exista si interes pentru realizarea lor.

1. Linfen, China. Populatie afectata de poluare cu particule de praf si carbune: 3.000.000. Sursa poluarii: emisiile de particule produse de autoturisme si industria locala.

Zona este impanzita de mine legale si ilegale de carbune care fac aerul irespirabil. Pana si Agentia de protectie a mediului din China recunoaste ca acest oras are cel mai poluat aer, o „realizare” tinand cont ca 16 din cele mai poluate 20 de orase din lume sunt in China.

2. Tianying, China. Populatie afectata cu particule de plumb si alte metale grele: 140.000. Sursa poluarii: minerit si prelucrarea minereurilor.

Datorita tehnologiei depasite si reglementarilor lipsa sau care nu se respecta, mare parte din metalul prelucrat ajunge in pamant si apa iar mai apoi in alimente si in final, la oameni. Intoxicarea cu plumb duce la scaderea IQ si retardul mintal.

3. Sukinda, India. Populatie afectata cu crom hexavalent si alte metale provenite din procesarea cromului si minerit: 2.600.000

Cromul hexavalent este un metal greu folosit pentru productia de oțel inox, metal care este cancerigen daca este inhalat sau ingerat. In Sukinda, care conține una dintre cele mai mari mine deschise de minereu de cromit din lume , 60% din apa potabila contine crom hexavalent la niveluri duble decat standardele internaționale. Un grup de sanatate indian estimeaza ca 84,75% dintre decesele in zonele miniere – in care reglementările sunt inexistente – sunt din cauza bolilor legate de crom. Pana acum nu a existat nicio incercare de a curata contaminarea.

4. Vapi, India. Populatie afectata cu metale grele si chimice provenite din zonele industriale: 71.000
Cateodata subdezvoltarea are si partea ei buna, dezvoltarea mai lenta a Indiei face ca populatia sa fie, per ansamblu, mai sanatoasa decat in China. Nu se aplica insa si in orase gen Vapi, care este situat la sudul unei linii de zone industriale. Costul dezvoltarii locale este extrem: niveul de mercur in apa orasului este de 96 ori mai mare decat nivelul acceptat international, iar metalele grele sunt prezente in aer si produsele locale.

5. La Oroya, Peru. Populatie afectata cu plumb, cuprum, zinc si dioxid de sulf provenit din exploatarea si procesarea metalelor grele: 35.000
In La Oroya, un oras minier din Anzii Pervieni, 99% dintre copii au o concentratie de plumb in sange care depaseste limita admisa. Asta si pentru ca in zona a existat o topitorie inca din 1922, iar nivelul de plumb varsat va ramane in pamant timp de secole, si nici nu exista vreun plan de a fi curatat.

6. Dzerzhinsk, Rusia. Populatie afectata cu produse chimice si secundare toxice, incluzand gaz sarin si VX, provenite din producerea de armament chimic in timpul Razboiului Rece: 300.000 .

Mostenirea programului de inarmare din timpulRazboiului Rece a lasat puncte negre pe fata fostei Uniuni Sovietice, dar in cazul orasului Dzerzhinsk problemele sunt cele mai mari. Agentia de mediu locala estimeaza ca aproape 300.000 de deseuri chimice – inclusiv cateva dintre cele mai periculoase neurotoxine cunoscute de oameni – au fost depozitate neadecvat in Dzerzhinsk intre anii 1930 si 1998. Parti din apa orasului sunt infestate cu dioxine si fenol la niveluri care depasesc de 17 milioane de ori limita sigurantei. In Cartea Recordurilor Dzerzhinsk apare ca cel mai poluat oras cu chimicale din lume, iar in 2003 rata mortalitatii a depasit rata natalitatii cu 260%.

7. Norilsk, Rusia. Populatie afectata cu particule de dioxid de sulf, metale grele, fenoli provenite din extragerea si prelucrarea nichelului si altor metale: 134.000.

Norilsk a fost fondat in 1975 ca un lagar de munca fortata in Siberia, iar viata nu prea mai exista pe acolo. Ca locatie a celei mai mari topitorii de metale grele din lume, mai mult de 4 milioane de tone de cadmiu, cupru, plumb, nichel, arsenic, selenium si zinc sunt aruncate in aer in fiecare an. Mostrele de aer depasesc limitele admise pentru cupru si nichel, iar mortalitatea datorita bolilor respiratorii este mai mare decat pe tot teritoriul Rusiei.

8. Cernobal, Ucraina. Populatie afectata de radiatii: estimarea initiala a fost de 5.5 milioane, inca nu se stie cifra exacta.

Cand miezul reactorului de la Cernobal s-a topit pe 26 Aprilie 1996, radiatiile emise au fost de peste 100 de ori mai mare decat bomba de la Hirosima si Nagasaki. Astazi circa 30 de km in jurul zonei respective este nelocuibila iar intre 1992 si 2002 mai mult de 4000 de cazuri de cancer tiroidian au fost diagnosticate la copiii care locuiesc in jurul zonei respective. Chiar daca se lucreaza la o izolare cat mai buna a reactorului pentru a preveni scurgerea de radiatii, vor mai trece mii de ani pana nu va mai exista radiatie in acea zona.

9. Sumgayit, Azerbaijan. Populatie afectata cu produse chimice organice, petrol si metale grele provenite din complexele industriale petrochimice locale: 275.000.

O alta reminescenta a trecutului sovietic, fabricile din Sumgayit pe timpul cat erau in functiune au aruncat in aerul respirabil circa 120.000 de tone de mercur in fiecare an. Chiar daca multe fabrici au fost inchise, problema este departe de a fi rezolvata si nimeni nu isi asuma responsabilitatea.

10. Kabwe, Zambia. Populatie afectata cu plumb si cadmiu provenit din procesarea minerelui de plub extras din mine: 255.000

Cand a fost descoperit un depozit urias de plumb in Kabwe in 1902, Zambia era colonie britanica numita Rodesia de Nord si nu exista o ingrijorare prea mare privind nativii din Zambia. Din pacate, decenii mai tarziu nu exista aproape nicio ameliorare, nivelurile de plumb in sange sunt in continuare astronomice, chiar daca mina si topitoria au fost inchise. Totusi, aici exista o mica speranta: Banca Mondiala a alocat recent 40 milioane USD pentru curatarea zonei.

 

Via Time

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com