Home >> Editoriale >> Cele mai vandute carti din lume

Cele mai vandute carti din lume

Chiar daca nu exista o statistica oficiala la nivel mondial cu cele mai vandute carti din lume, exista cateva carti care sunt atat de cunoscute si apreciate incat se poate face un top al acestora. Nu includem aici Biblia, Coranul, Cartea Mormonilor etc, ci vorbim doar de cartile literare vandute prin intermediul librariilor si site-urilor online.

Don Quixote – cine nu a auzit de acest personaj din cartea lui Miguel de Cervantes publicata in 1612, despre un om care este atat de pasionat de povestile cu cavaleri incat decide sa devina si el cavaler. Aventurile acestuia in Spania au facut deliciul generatiilor si au lansat expresia „sa lupti cu morile de vant”, in sensul de act nobil, dar inutil. Chiar daca nu exista date despre numarul cartilor vandute, mai ales in perioada cand a fost publicata, se estimeaza ca pana azi s-au vandut peste 500 milioane copii ale acestei carti.

Stapanul inelelor – povestea fantastica a lui J.R.R. Tolkie a fost ecranizata si este apreciata atat de adulti cat si de copii. Desi a fost scrisa ca o singura nuvela, din motive logistice a fost impartita in trei parti cand a fost publicata in 1954.

O alta carte din acelasi gen literar este si Harry Potter si piatra filozofala, care a fost publicata pentru prima data in 1997 si a avut vanzari de peste 100 milioane exemplare. Autoarea britanica J. K. Rowling a reusit sa vanda peste 65 de milioane de exemplare cu nuvela Harry Potter si printul semipur, peste 60 de milioane de exemplare cu Harry Potter si camera secretelor, circa 50 de milioane cu Harry Potter si pocalul de foc, 55 de milioane de exemplare din Harry Potter si ordinul Phoenix, 55 de milioane de exemplare din Harry Potter si prizonierul din Azkaban si 50 milioane de exemplare cu Harry Potter si talismanele mortii.

Micul print, carte scrisa de Antoine de Saint-Exupéry, este o poveste ciudata dar indragita despre un print care locuieste pe un mic asteroid. Publicata in 1943, a devenit foarte populara in Franta si apoi a cucerit restul lumii. Au fost inaltate monumente in intreaga lume si astronomii chiar au numit un asteriod dupa cel din carte. Nu se stie valoarea exacta a numarului de exemplare vandute, undeva intre 80 si 200 de milioane de exemplare.

Leul, Vrajitoarea si Dulapul – CS Lewis a publicat acest roman fantastic in 1950. Conceput ca o carte pentru copii, vorbeste despre perioada din al doilea razboi mondial si este un exemplu clasic de poveste a unei „usi magice” care sa permita oamenilor sa viseze la ceva mai bun.  Ca toate celelalte carti de mai sus, a fost facut, de asemenea, un film. Se estimeaza ca s-au vandut peste 80 milioane de exemplare in intreaga lume.

Codul lui da Vinci – ecranizat recent, cartea lui Dan Brown despre o conspiratie care ascunde secretele bisericii catolice, a facut multe valuri in randul credinciosilor catolici, prin prezentarea ideii ca Iisus ar fi avut urmasi si a fost casatorit cu Maria Magdalena. Cartea a devenit foarte cautata (circa 80 milioane exemplare) mai ales dupa reactia bisericii catolice care a criticat modul in care sunt prezentate faptele.

Paulo Coelho este un textier si romancier brazilian. El este autorul uneia dintre cele mai citite carti din lume, Alchimistul, care s-a vandut in peste 65 de milioane de exemplare in intreaga lume. Cartea a fost scrisa in portugheza in 1986, in 1993 a fost tradusa in engleza si apoi in multe alte limbi.

De veghe in lanul de secara – nuvela lui J.D. Salinger din 1951 despre un adolescent dezamagit este printre cele mai aprecite carti de catre adolescenti si s-a vandut in peste 60 de milioane de exemplare. Este considerata o carte de capatai pentru americani, alaturi de o alta poveste care a influentat generatiile si a popularizat romanul in SUA: Ben-Hur. Povestea lui Hristos. Lew Wallace a scris aceasta poveste biblica, publicand-o in 1880. In carte se discuta despre viata si timpurile lui Isus Hristos in mod indirect, prin protagonistul Iuda Ben-Hur, care il observa pe Hristos si alte aspecte ale vietii in acea perioadă. Wallace a cercetat meticulos acuratetea istorica a romanului iar tematica religioasa a facut cartea sa fie apreciata de cititori, in special in perioada cand a fost publicata. S-au vandut circa 50 milioane de exemplare.

O carte care nu a fost apreciata la momentul lansarii ei este Lolita. Acest roman controversat de Vladimir Nabokov a fost publicat pentru prima data in 1955. Cartea a fost de multe ori interzisa din cauza subiectului dezvoltat, despre un barbat, Humbert Humbert, care dezvolta o relatie sexuala cu fiica sa vitrega in varsta de 12 ani. Cartea a fost vanduta in peste 50 de milioane de exemplare si a fost nominalizata in lista celor mai bune 100 nuvele scrise vreodata.

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com