Home >> Tehnologie >> Celule solare ieftine create din minerale

Celule solare ieftine create din minerale

O potentiala modalitate de a obtine energie electrica ieftina folosind celule solare este acum cercetata de catre cercetatori, care au investigat utilizarea de minerale pervoskit pentru a face celule solare. Perovskitul este un  material foarte ieftin, care are bune proprietati de a captura lumina, precum si o buna conductivitate. Avantajul pe care perovskitul il ofera este o combinatie intre productie mare si ieftina combinat cu o eficienta buna pentru a produce energie electrica.

Experimente din laborator folosind celule solare pe baza de pervoskit au randamente de aproximativ 15 la suta. Desi exista alte celule solare cu o eficienta mult mai mare, din punct de vedere al costului de fabricatie, celulele de pervoskit sunt foarte eficiente. Perovskit este in esenta orice compus cristalin ca titan calciu realizat din compusi la temperaturi specifice.

Avantajele acestor noi tipuri de celule provin dintr-un proces de fabricatie care necesita un proces de fabricatie mult mai putin intens si costisitor. In timp ce fabricarea celulelor solare pe baza de siliciu necesita prelucrare atenta si costisitoare pentru a aduce siliciul la un grad inalt de puritate (ca sa nu mai vorbim de curentul folosit in procesul de fabricatie) , celule solare folosind perovskiti sunt realizate prin pulverizare, mai exact prin aplicarea materialului pe un substrat de sticlă sau folie metalică, descrisă ca o  ” celule solare [ care ] pot fi fabricate la fel de usor cum s-ar picta o suprafata.”

Celule solare pe bază de perovskit ar putea fi produse de la 10 la 20 de centi pe watt , comparativ cu prezenta panouri solare actuale care sunt in jur de 75 de centi pe watt. De retinut totusi ca si tehnologia bazata pe siliciu a inceput sa fie foarte ieftina si se estimeaza ca in 2015 va ajunge la 42 centi per watt.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


six + 4 =

Booking.com