Home >> Tehnologie >> Celulele solare ar putea fi facute din fibra lemnoasa

Celulele solare ar putea fi facute din fibra lemnoasa

Desi considerate ecologice, o parte din celulele solare este formata din materiale rare, plastic, care nu sunt chiar prietenoase cu mediul. In viitor, celulele solare s-ar putea sa produca energie intr-un mod ecologic dar sa fie create din componente ecologice.

Cercetatorii de la Universitatea Maryland, Universitatea Tehnologica China de Sud si Universitatea  Nebraska-Lincoln au dezvoltat un nou tip de hartie din fibra lemnoasa care este 96% transparenta si ar putea inlocui substraturile de plastic pe care sunt create celulele solare. Asta inseamna nu doar ca celulele solare vor fi mai ecologice, dar vor fi si mai ieftine si vor functiona mai bine.

„Dupa cum explica cercetatorii, performanta celule solare beneficiaza atunci cand materialele poseda atat o transparenta optica ridicata (pentru a permite o buna transmisie a luminii) cat si o opacitate optica ridicata (pentru a creste imprastierea si, prin urmare, absorbtia luminii transmise in interiorul materialului). Pana acum, materialele ale caror valori de transparenta erau ridicate (pana la 90%) aveau o opacitate optica scazuta (mai putin de 20%).

Noua hartie bazata pe fibra lemnoasa are o transparenta foarte ridicata de 96% si o opacitate optica mare de 60%, care este cea mai mare opacitate optica raportata la substraturile transparente.”

Motivul este ca aceasta noua hartie este poroasa la nivel nano spre deosebire de hartia normala care este poroasa la nivel micro. Echipa a reusit sa creeze aceasta hartie speciala prin tratarea fibrelor lemnoase intr-un proces numit TEMPO, care face ca fibrele de lemn sa se umfle si uneasca in structuri bine definite.

Echipa a testat hartia prin acoperirea unei placi de silicon. Experimentele au aratat ca celula solara realizata in acest fel colecteaza lumina cu o eficienta de 10%. Tehnica laminarii poate fi folosita pe celulele solare existente si poate ridica eficienta panourilor solare, ferestrelor si acoperisurilor.

Via Treehugger

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × one =

Booking.com